Itt van Mark Zuckerberg óriási bejelentése, az egész életünket megváltoztatnák

Itt van Mark Zuckerberg óriási bejelentése, az egész életünket megváltoztatnák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hárommilliárd dollárt, azaz 825 milliárd forintot ajánlottak fel orvosi célra. Az összeg nagy, de van mögötte egy terv is. Egy elég merész céllal.

A Facebook vezetője pár napja megígérte, hogy valami fontos bejelentést tesz majd, és szerdán kiderült, hogy valóban nem kicsit álmodik. Egy emberöltőn belül a világ összes betegségére szeretnék megtalálni a gyógymódot, hogy megelőzni, gyógyítani vagy legalább hatásosan kezelni lehessen minden egyes egészségügyi problémát – erre tett fel egy óriási összeget Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan.

A Chan Zuckerberg Science tudományos projekt San Francisco-i bejelentésekor azt mondták: hisznek benne, hogy ezt a célt még gyermekük élete alatt, azaz legfeljebb egy évszázadon belül elérheti az emberiség. Ehhez a következő tíz évben legalább 3 milliárd dollárral járulnak hozzá – a Facebook-részvények 99%-ából –, de ezt csak kiindulási alapnak szánják. Ezzel indítanak útjára egy mozgalmat, és várják mások – elsősorban valószínűleg hasonló szellemben gondolkodó technológiai vállalatok – pénzét is. A Facebookon élőben közvetített bejelentésen Mark Zuckerberg úgy fogalmazott: a tervük része, hogy összehozzák az orvosokat és a mérnököket, hogy a technológiai fejlesztésekkel egyre jobb eszközök kerülhessenek az egészségügy kezébe.

A szintén a technológiai fejlődés nagy híveként számon tartott egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil szerint a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet a tulajdonképpeni örök élethez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.