szerző:
Papós Tamás

Az észak-koreai diktatúra olyan frissítést készített a helyi operációs rendszerhez, hogy a kormányzati hackerek távolról is bármit megcsinálhatnak az állampolgárok számítógépével.

A diktatúra szintet lépett, ugyanis Észak-Koreában a helyi számítógépek operációs rendszerével már nemcsak megfigyelhetők az állampolgárok, de most már hackerek bárhonnan befolyásolhatják a gépek működését. Számukra ugyanis ujjgyakorlattá vált a betörés, állítja a Hacker House. Ez egy frissítésnek köszönhető, amit a Firefox böngésző egy helyiek számára módosított változata, a Naenara kapott.

©

Az újdonság kőkorszaki szintjét jól jelzi, hogy a frissítésnek köszönhetően akár Windows 3.1-es alkalmazások is futtathatók a gépen, de nem is ez a lényeg. Ennél fontosabb és riasztóbb, hogy a rendszer olyan biztonsági rést – vagyis inkább tátongó űrt – tartalmaz, hogy egy emailben küldött linkre kattintás elég arra, hogy hackerek a világ bármely pontjáról bármilyen parancsot futtassanak az észak-koreai számítógépeken.

Észak-Koreában amúgy sem élmény az internetet használni, az országban mindössze 28 weboldal létezik, meg is mutattuk őket. És azt is, hogy a helyi Facebookot egy gyerek is fel tudná törni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!