Itt a Google új operációs rendszere

Itt a Google új operációs rendszere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Új operációs rendszert jelentett be a Google. Lehet, hogy a jövőben akár a kenyérpirítót vagy a hűtőszekrényt is működtetheti.

Az elkövetkező éveket az internetre kötött eszközök (IoT, a dolgok internete) aranykoraként emlegetik, érthető, hogy a legtöbb nagy tech cég erre a témára is rástartolt. A Google sem kivétel, és a héten be is jelentett egy új rendszert, az Android Thingset, amely az okos eszközök és az internetre kötött készülékek operációs rendszere lehet a jövőben. Ezzel a lépéssel a keresőóriás közelebb jutott ahhoz, hogy mindenütt Android fusson, az okostelefonoktól kezdve a különböző háztartási gépekig, feltéve, hogy ez utóbbiak a netre csatlakoznak.

Bár új rendszerként emlegetik, az Android Things nem annyira új. A tavaly bejelentett Brillo nevű operációs rendszerből nőtte ki magát, ezt kifejezetten az IoT-re tervezte a keresőóriás. Úgy tűnik, a Google összeolvasztotta az Androidot a Brillóval, és újracsomagolta az Android Thingsbe.

©

Az új operációs rendszer ugyanazokat az eszközöket tartalmazza, amelyeket a fejlesztők megszoktak az Androidnál, és az az Android SDK-t, az Android Studiót, valamint a Google Play Szolgáltatásokat is lehet majd használni hozzá. Az operációs rendszert úgy tervezték, hogy kicsi legyen és takarékosan bánjon a memóriával.

Azok az eszközök, amelyek az Android Thingset futtatják majd, képesek lesznek kommunikálni más androidos, sőt iOS-es eszközzel is, a Weave révén. Ez a Google vezeték nélküli kommunikációs platformja az IoT számára. A jövőben az új rendszerrel dolgozó eszközök a hangutasításoknak is engedelmeskedni fognak.