Hirtelen mindenki embert küldene a Holdra

Hirtelen mindenki embert küldene a Holdra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú év(tized)ek kihagyása után többen is bejelentkeztek egy Hold-expedícióra. A japán űrügynökség, a JAXA bejelentése felpörgetheti az ázsiai űrversenyt: 2030-ig embert küldenének a Holdra, amivel akár meg is előzheti Kínát.

Miután Kína bejelentette, hogy 2020-ig marsjárót küldene a vörös bolygóra, és egy későbbi, meg nem nevezett időpontban embert is küldene a Holdra, Japán sem akar lemaradni. Az ország űrügynöksége, a JAXA a CNN-nek számolt be először konkrét tervekről: 2030-ig szeretnének egy asztronautát eljuttatni a Holdra.

Ezzel Oroszország, az Egyesült Államok és Kína után Japán a negyedik ország, amely bejelentette, hogy hamarosan szeretne embert küldeni a Holdra. Indiának is komoly tervei vannak, de a világ második legnépesebb országában inkább a Marsra koncentrálnak.

Japán nem saját gyártású űrhajóban és rakétában gondolkodik, így a tervet nemzetközi összefogással szeretné megvalósítani. Az előkészületek megkezdését 2025-re tervezi.

Mindeközben Donald Trump is újra (amerikai) űrhajóst küldene a Holdra, de a NASA jelenleg határozottan ellenáll az elképzelésnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.