Élet a halál után: itt a Samsung új csúcstelefonja, a Note8

Élet a halál után: itt a Samsung új csúcstelefonja, a Note8

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Sokan már régen eltemették a dél-koreai gyártó nagyon nagy képernyővel és érintőceruzával rendelkező mobilszériáját, de a Samsung azért nem adja olyan könnyen a Note-sorozatot. Most bemutatták a következő, nyolcas modellt, melyet mi már kézbe is vehettünk.

Tavaly augusztusban mutatkozott be a sikeres Galaxy Note phablet-széria hatodik képviselője, a Note7 (a Note6 kimaradt), melyről akkori, részletes tesztünkben igencsak elismerő szavakkal nyilatkoztunk. A Galaxy Note7 volt 2016 egyik, ha nem a legnagyobb tudású mobilja – de piacra kerülése után nem sokkal gerelyként állt bele a földbe. Akkumulátortervezési hiba miatt ugyanis a készülék hajlamos volt lángra kapni és felrobbanni, aminek aztán a mobiltörténelem első globális termékvisszahívása lett a következménye. Néhány héttel később a Samsung előállt az immár biztonságosnak mondott Note7-tel, azonban hamarosan kiderült, hogy másodjára is robbanásveszélyes készülékeket adtak a vásárlóknak, így jött a gyártó és a mobilok történetének második visszahívásateljes bukás, csúfos kudarc.

Samsung Galaxy Note7: egy darabjaira hullott álom.
©

A Note-szériára emiatt sokan keresztet vetettek, a mai napon azonban végül is bemutatkozott a sorozat következő modellje, a Note8. Hogy a tavalyi botrányos kudarc ellenére miért tartott ki a Samsung a Note mellett? Nos azért, mert vásárlói részről mind a mai napig nem lankadt az érdeklődés a Note-ok iránt. A gyártó saját felmérése szerint a Note felhasználók 80 százaléka nagyon szerette korábbi készülékét, és háromnegyedük azt nyilatkozta, hogy sosem volt jobb mobilja a Note-nál.

A szigorú titoktartási szerződés mellett a mai hivatalos bejelentés előtt általunk már egy héttel korábban kipróbált Note8 kis túlzással élve olyan, mint egy minimálisan nagyobb kijelzőt kapott és ceruzával felvértezett S8+, mely hátrafelé már nem egy, hanem két kamerával lát. A bemutatóra (valamiért) Note7-eseket nem hozott a gyártó, csak egy Note5-öst, és ehhez a két évvel korábbi Note-hoz képest minden tekintetben komoly változásoknak lehetünk tanúi.

©

Azon vélhetően senki sem lepődik meg, hogy a Note8 hatalmas, hiszen minden elődje átlagot meghaladó méretekkel rendelkezett. A 162,5x74,8x8,6 mm méretű újdonság ráadásul nehéz is: 195 grammos tömegével 22 grammal többet nyom a mérlegen, mint egy S8+. Az előlapot egy 6,2-ről 6,3 colosra nőtt Super AMOLED érintőkijelző uralja, mely ugyanúgy QHD+ felbontású és lényegében káva nélküli, mint az S8+-ban lévő képmegjelenítő.

A bal alsó sarokból benyomásra magától kipattanó érintőceruza vége mindössze 0,7 mm átmérőjű. A 108x5,8 milliméteres stylus kijelzőhöz történő nyomását 4096 szintben képes érzékelni a rendszer, így nemcsak a jegyzetelés, hanem a rajzolás és a színezés is nagy élmény. A ceruza ugyanúgy vízálló, mint maga a telefon, így a vízfelszín alatt jegyzetelhetünk a tenger élővilágáról – de gyanítjuk, hogy ez egy viszonylag kihasználatlan funkció marad a legtöbbeknél.

©

Az inaktív kijelzőre történő monokróm rajzolgatás nem új funkció, 2017-re viszont jelentősen továbbfejlesztették, így immár akár 100 oldalas bevásárlási listákat is készíthetünk, és azokat egyetlen gombnyomással odaszögelhetjük a standby kijelzőre. (Csak aztán győzzük kifizetni a 100 oldalon át sorolt tételeket…) A ceruzával egy idegen nyelvű kifejezés vagy akár mondat lefordítása gyerekjáték egyszerűségű, illetve mostantól valutaváltó és mértékegység-átváltó funkciót is kapunk vele.

Nekik 8, nekik 2

Az ujjlenyomat-szenzort még nem sikerült a kijelzőbe integrálni, vagyis ha a frontoldali íriszszkenner helyett a biometrikus azonosítás ezen módját szeretnénk használni, akkor a hátoldalon lévő ujjérzékelőt kell tapogatnunk. Ugyanitt keresendő az immár dupla optikás kamera, melyben két darab 12 megapixeles képérzékelő teljesít szolgálatot. Ennek egyik előnye a kétszeres optikai zoom, a másik pedig a hátteret elmosó portrémód. Portréfotózáskor a kamera két képet, egy normált és egy elmosott hátterűt készít, illetve remek dolog, hogy az úgynevezett bokeh effekt mértéke nemcsak fotózáskor az előképen, hanem utólag a kész fotón is változtatható.

©
©

Mindkét kamera optikai képstabilizátorral rendelkezik, de a gyors Dual Pixel élességállítás csak az f1,7-es fényerejű normál kamerában képviselteti magát. A zoomoláshoz használt kiegészítő kamera csupán f2,4-es fényerejű. A frontoldali kamera révén 8 megapixeles önarcképek készíthetők: az f1,7-es fényerejű objektívvel szerelt fényleső a mai elvárásoknak megfelelően autofókuszos.

Csomagajánlat

Az osztott képernyős alkalmazásfuttatás nem új dolog, hiszen egy ideje már a standard Android is tudja és természetesen a 7.1.1 szoftveres Note8-ból sem hiányozhat. Az viszont újdonság, hogy a Samsung idei csúcsmobilján lehetőség van a kívánt appok párosítására. Ha például összeláncoljuk egymással a böngészőt és a számológépet, akkor a későbbiekben egyetlen gombnyomással elindítható ez a két alkalmazás egymás melletti ablakokban.

©
©

A Live Message-nek köszönhetően a ceruzával rajzolt üzenetek megelevenedhetnek a fogadó fél oldalán, vagyis például a barátnőnk láthatja, hogy pontosan hogyan rajzoltunk neki egy virágcsokrot.

Erőből nincs hiány

A processzor egy az egyben megegyezik a Galaxy S8-asokban lévővel, sebességproblémákra tehát egyáltalán nem kell számítani. Már csak amiatt sem, mert a RAM kapacitását 4-ről 6 GB-ra növelték a koreaiak, igaz csak akkor, amikor egyes riválisokban már 8 GB RAM-ot is találhatunk.

©

A belső tárhely az európai piacra szánt Note8-asokban 64 GB-os, ami parányi microSD kártyával bővíthető. Wireless fronton sincs okunk panaszra, hiszen mind az LTE, mind a wifi hozza az elméleti maximum 1 Gbit/s-os letöltési sebességet, és persze a Bluetooth 5.0 sem hiányozhat.

Az a bizonyos akkumulátor

Mivel egy a tavalyihoz hasonló botrányt még egyszer nem engedhet meg magának a Samsung, reméljük együtt, hogy a Note8 aksija teljesen biztonságos. Az S8-asokban lévő telepekhez hasonlóan ezeket az akkumulátorokat is egy szigorú, nyolcfázisú ellenőrzésnek vetnek alá. Az USB Type-C vezetékes töltővel és vezeték nélküli módon egyaránt gyorsan tölthető készülékben egy 3300 mAh kapacitású aksi található. Ez némi visszalépést jelent a Note7 és az S8+ 3500 mAh szintjéhez képest. Persze remek dolog, ha cserébe nem robban. Hogy a gyakorlatban pontosan milyen üzemidőre számíthatunk, arra a közelgő részletes tesztünkben fogunk kitérni.

©

Számítógépszerűen is működik – és annyiba is kerül

A telefonból egy monitor segítségével komplett számítógépet varázsló DeX dokkoló az S8-asokkal együtt debütált, és jó hír, hogy támogatja a Note8-at is. Az immár tokba helyezett telefonnal is használható DeX felhasználói felületét továbbfejlesztették, így mostantól már több alkalmazás ikonja sorakozik egyszerre a főmenüben, ezenkívül a játékok akár teljes képernyős üzemmódban is zavartalanul futtathatók.

©

A fekete, arany, kék és szürke színekben gyártott Galaxy Note8 nálunk az előbbi három változatban lesz kapható. A 999 eurós (303 ezer forint) hivatalos európai kártyafüggetlen listaárú telefon forgalmazása szeptember 15-én kezdődik meg.

Ha máskor is tudni szeretne a legérdekesebb új telefonokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.