Kínában olyan szemüveget kapnak a rendőrök, amellyel ránézésre felismerik a bűnözőket

Kínában olyan szemüveget kapnak a rendőrök, amellyel ránézésre felismerik a bűnözőket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csengcsoui rendőröket olyan napszemüveggel látták el, amely felvételt készít az emberekről, majd összeveti a látottakat a rendőrségi körözési listával.

Bár a szökésben lévő bűnözők arcképét mindig közzéteszi a rendőrség, gyakran még akkor se ismernénk fel az illetőt, ha szembejönne velünk. A kínai rendőröknek viszont úgy tűnik, ilyen problémájuk már nem lesz a jövőben. A BBC beszámolója szerint ugyanis olyan napszemüveget kaptak, amely képes az arcfelismerésre.

A szemüvegbe épített kamera a rendőrség adatbázisához kapcsolódik, ahol egy arcfelismerő szoftver segítségével hasonlítják össze az egyes elemeket az utcán látott arcokkal. Amennyiben egyezést talál a szoftver, a rendőrök riasztást kapnak, így gyorsan el tudják kapni a bűnözőt. A technológiát Csengcsouban, egész pontosan a belváros forgalmas vasútállomásánál alkalmazták először, és a kínai állami média szerint már hét 7 bűnözőt sikerült vele elfogni.

©

A körözések oka széles skálán mozog: volt, akit cserbenhagyásos gázolás miatt kerestek, mást emberkereskedelemmel vádoltak. Emellett 26 olyan embert is azonosítottak, akiknek hamis volt a személyi igazolványuk.

Persze az éremnek van egy másik oldala is, sokan ugyanis amiatt aggódnak, hogy a kínai állami vezetés könnyen visszaélhet az eszközzel, és az arcfelismerő szemüveget nemcsak a bűnözők, de a politikai ellenfelek, vagy a másként gondolkodók ellen is felhasználják majd.

Kínában már így is 170 millió térfigyelő kamera működik, további 400 milliót pedig a következő három évben telepítenek majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.