"Az évszázad rablása": a Raiffeisen 32 bankautomatáját fosztották ki egyszerre, egyetlen gombnyomással Romániában

"Az évszázad rablása": a Raiffeisen 32 bankautomatáját fosztották ki egyszerre, egyetlen gombnyomással Romániában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A román hatóságok most hozták nyilvánosságra annak az ügynek az iratait, amely során egyetlen éjszaka leforgása alatt 3,8 millió lej (közel 270 millió forint) készpénzt vettek ki illetéktelenül egy bűnszervezet tagjai a Raiffeisen Bank 32 pénzkiadó automatáiból.

Egy orosz hacker, Dmitrij Kvasov több kiberbűnöző társával együtt átvette az irányítást a Raiffeisen Bank összes romániai pénzkiadó automatája felett – írja a Maszol.ro. A 2016. szeptember 3-án éjjel történt esetet a lap "az évszázad rablásaként" aposztrofálja.

A kártékony szoftvert használó hackerek a bank informatikai rendszerébe juttatták be kártékony kódjukat, így sikerült átvenniük a hatalmat a pénzintézet bankautomatáit irányító hálózat felett. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) által közzétett információkra hivatkozó helyi lap szerint miközben a kiberbűnözők a szoftveres oldalon ügyködtek, a többiek országszerte összesen 32 ATM előtt várták a gombnyomást. Amikor ez megtörtént, az automaták kiadták nekik a bennük lévő összes készpénzt. Így 3,8 millió lejhez jutottak.

A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, egyszerű humánerőforrás-problémának köszönhető, hogy a bűnszervezet nem tudott még több pénzt ellopni. Informatikai oldalról ugyanis az összes ATM-et irányítani tudták, egyszerűen nem volt elég tagjuk ahhoz, hogy még több bankautomata mellett ott álljanak, és táskákba pakolják a pénzt.