Azt hiszi, hogy a GVH keményen odavágott? Mutatjuk, hogy igazából mennyire aprópénz az Apple-nek a 100 milliós bírság

Azt hiszi, hogy a GVH keményen odavágott? Mutatjuk, hogy igazából mennyire aprópénz az Apple-nek a 100 milliós bírság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a Gazdasági Versenyhivatal szabta ki az Apple történetének első büntetését, és nem is a legnagyobbat. Sőt. A cég más fronton ennél sokkal súlyosabb dolgokkal kell, hogy szembenézzen, és az sem valószínű, hogy csak úgy beletörődne a magyar hatóság döntésébe.

Nagyot robbant a hír szerdán a hazai sajtóban, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintra bírságolta az Apple-t. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a cég azért kapta a büntetést, mert a GVH szerint nem tájékoztatta a fogyasztókat a wifi-asszisztens szolgáltatás lényeges jellemzőiről annak ellenére, hogy annak nem lett volna terjedelmi akadálya. A funkciót az iOS 9-es operációs rendszerre történő frissítéskor kapták meg a felhasználók, ami a gyenge wifi jel esetén automatikusan átvált mobilnetes kapcsolatra.

Csakhogy erre nem hívták fel külön a felhasználók figyelmét, ráadásul alapbeállításként be is kapcsolták a szolgáltatást, így a GVH szerint indokolt a büntetés. A 100 millió forintos bírság hazai viszonylatban óriási összeg, az Apple-höz mérten azonban csak aprópénz.

999 milliárd dollár

Kezdjünk rögtön egy kakukktojással. A fent említett összeg egyelőre még nem bírság, vagyis az Apple-nek nem kell befizetnie, de könnyen előfordulhat olyan helyzet, hogy be kell. Miután az Apple tavaly elismerte, hogy szándékosan lassítják a készülékeket, vásárlók egy dühös csoportja indított pert a céggel szemben. Ebben nem kevesebb mint 999 milliárd dollár kártérítést követelnek – természetesen nem fejenként –, ez forintra átszámolva 250 838,9 milliárd(!) forintos büntetés lenne. Ha ennek csak töredékét kell majd kifizetnie a cégnek, már azzal is óriásit buknak.

©

15,4 milliárd dollár

Az Apple szintén 2017 végén kapott egy óriási, 15,4 milliárd dolláros büntetést az Európai Bizottságtól. Ez a tétel a cég (akkori) teljes készpénzkészletének 6 százalékát jelenti, a bírságot pedig azzal érdemelte ki, hogy Írországban a kedvezmények és az alacsonyan tartott adókulcs miatt 2003 és 2014 között mindössze 0,005 százalék és 1 százalék közötti adót fizetett be a cég. A fizetendő összeg magyar forintra átszámítva (jelenlegi árfolyamon) 3866,7 milliárd forintot jelent.

440 millió dollár

A VirnetX 2017 októberében nyert pert az Apple ellen, miután kiderült, Tim Cookék nem fizettek licencdíjat az előbb említett vállalatnak, holott a FaceTime-ban és más alkalmazásokban is használták a VirnetX megoldásait. Ez mostani árfolyamon nagyjából 110,4 milliárd forintot jelent.

©

368 millió dollár

A fenti ügy pikantériája, hogy a VirnetX már 2013-ban is beperelte az Apple-t ugyanezért, és akkor is nyertek – akkor 368 millió dolláros kártérítést ítélt meg nekik a bíróság. Ez mostani árfolyamon 92,4 milliárd forint.

398 263 dollár

A fenti lista fényében most már talán érthető, miért is jelent aprópénzt az Apple számára a GVH 100 millió forintos bírsága. A cégnek ez mostani árfolyamon nagyjából 400 ezer dollárt jelent, amit valószínűleg nem esik nehezükre kifizetni.

És akkor még egy érdekesség: az Apple legutóbb közzétett negyedéves jelentése szerint a vállalat három hónap alatt (!) 20 milliárd dolláros (20 000 000 000) nyereséget ért el. Ebből kellene kigazdálkodni valahogy azt a 400 000 dolláros büntetést.

De Tim Cookékat nem arról ismerni, hogy csak úgy beletörődnek egy-egy kiszabott büntetésbe, szóval könnyen lehet, hogy a pénz helyett az Apple jogászainak válasza érkezik majd meg a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.