szerző:
Gécs Dániel

Egy frissítésnek köszönhetően azt is jelzi mostantól a népszerű videómegosztó, ki mennyi időt tölt el a YouTube-on. Az idő megjelenítése mellett a szolgáltatás segítséget is ajánl annak, aki úgy érzi, ideje visszavenni kicsit.

Több, prevenciós céllal fejlesztett funkció is élesedett májusban a YouTube mobilos felületén, most pedig újabb ilyen segítség érkezett: a profilon belül megjelent egy új fül, a "Megtekintési idő", amely óramű pontossággal mutatja, ki mennyi időn át használta a szolgáltatást az előző nap, illetve az előző hét nap alatt. A rendszer emellett napi átlagot is számol.

A fejlesztés a Google új, Pie nevű Android-verziójához kapcsolódóan készült el, amelyben több olyan fejlesztés is megtalálható, amelyek a mobillal töltött időből igyekeznek lefaragni valamennyit. A YouTube-on most élesedett újdonságok szintén kínálnak ilyen segítséget, miután a fejlesztők az alkalmazás használatát korlátozó több beállítást is élesítettek most.

©

Egyrészt kérhetünk emlékeztetőt, hogy az alkalmazás bizonyos idő elteltével jelezzen, ideje szünetet tartani, másrészt kikapcsolhatjuk a hangot és a rezgést, hogy a feltöltött videókról szóló értesítések egyáltalán ne legyen hallhatók. Az "Ütemezett kivonat" aktiválásával pedig az értesítéseket nem az új felvételek megjelenését követően, hanem napi kivonatban jeleníti meg az alkalmazás, így elkerülhetjük, hogy a folyamatos csipogás bármilyen tevékenységünket megzavarja.

Az amerikai cég aktiválta funkciók minden YouTube-felhasználónak segítséget nyújtanak, főleg, hogy a túlzásba vitt videónézés miatt nem csupán a tengerentúlon élők kerülhetnek veszélybe: egy korábbi felmérés szerint a magyar fiatalok csak ezzel a szolgáltatással két órát töltenek el naponta(!), de ők nem csak nézik, a videósok hatására vásárolnak is.

Az utóbbi időben a YouTube mellett az Instagram és a Facebook is fejlesztésbe kezdett, hogy házon belüli segítséget adjon azoknak, akik a szolgáltatásokat túl sokáig pörgetik. Ezek már szintén használhatóak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!