Itt megnézheti: egy 360 fokos panorámaszelfit készített magáról a NASA Mars-járója

Itt megnézheti: egy 360 fokos panorámaszelfit készített magáról a NASA Mars-járója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A porvihar elvonulttával újra dolgozik a Curiosity nevű Mars-járó, ami nemrég egy lyukat fúrt a talajba, majd gyorsan készített magáról (és a környezetéről) egy szelfit.

Az elmúlt időszakban leginkább arra koncentráltak a NASA tudósai, hogy a Marson dúló hatalmas porvihar milyen hatással lesz a bolygón lévő járművekre – elsősorban az Opportunityre. A vihar elvonultával azonban ismét beindulhat a munka, a Curiosity pedig rögtön küldött is a Földre egy remek szelfit arról a helyről, ahol dolgozik.

A Mars-járó a Vera Rubin magaslatnál tartózkodik, ahol egy 360 fokos panorámaképet készített. Ezen jól látszik az egyre távolodó porvihar, illetve a járművet borító finom porréteg. A Curiosity előtt látható a Stoer névre keresztelt pont, ahol fúrást végzett a gép. A nevét egy skót város után kapta: azért éppen ezt, mert a tudósok a folyami üledékeket vizsgálva a skót városnál tettek fontos felfedezést a földi élet korai szakaszáról.

A kutatók örültek, hogy a Mars-járó el tudta végezni a fúrást, korábban ugyanis többször olyan kemény sziklába ütköztek, amelynél ez nem volt lehetséges. Mivel a tudósok nem tudják előre megmondani, mennyire lesz kemény a szikla, így a szakemberek csak találgattak, hogy hol is kellene lefúrni.

A Vera Rubin magaslat különleges helyszín, a rovernek ugyanis még egyszer sem volt dolga ennyire változatos környezettel. A magaslaton nagyon sok a rendkívül kemény szikla, amely még a széleróziónak is képes ellenállni. Hogy mitől ilyen masszívak ezek a sziklák, azt a Curiosity mintavételezése után a beépített laboratóriumának elemzése mondhatja meg. A kutatók szerint az ősi Marson ezeken a sziklákon keresztül víz kerülhetett a talajba, ami a belsejükbe juttatta az őket összetartó "cementet".

Ezt az elképzelést erősítheti meg az is, hogy a magaslaton hematit jelenlétét mutatták ki, amely egy vízben lévő ásványi anyag. Biztosabbat majd csak a szeptemberi fúrás után tudhatunk meg, októberben pedig a Curiosity tovább folytatja az útját a Sharp-hegyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.