Nézze csak: így landolhatott a Marson az InSight, a NASA robotgeológusa – videó

Nézze csak: így landolhatott a Marson az InSight, a NASA robotgeológusa – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezer és ezer dolognak kellett teljesülnie ahhoz, hogy a NASA InSight nevű űrszondája hétfőn landolni tudjon a Mars felszínén. Mutatjuk, hogyan nézhetett ez ki a gyakorlatban.

Hétfő este újabb történelmi lépést könyvelhetett el a NASA: 6 hónapnyi utazást követően az InSight sikerrel landolt a Mars felszínén, ezzel pedig megkezdődött a szonda két évre tervezett missziója. A robotgeológusra sok feladat vár, ezekről korábbi cikkünkben írtunk.

Az InSight sikeres landolása azért is fontos, mert bár ezen a téren van már tapasztalata a NASA-nak (hiszen a Curiosity-t is ők küldték fel), egy ilyen landolás még most is elképesztően nehéz és rengeteg mindennek kell működnie ahhoz, hogy sikeres legyen. Az amerikai űrhivatal még a landolás előtti napokban közzétett egy videót, amiben ezekről a nehézségekről is szó esik. Némi angol tudás szükséges hozzá, de az illusztrációknak hála valószínűleg azok is megértik majd, akik annyira nem beszélik a nyelvet.

Egy másik videón, amely a NASA Twitter-csatornájára került fel, pedig magának a landolásnak az elképzelt pillanatai láthatók. Ezen tehát nem a hétfői események nézhetők vissza, de mivel a NASA mérnökei által készített felvételről van szó, nagyon valószínű, hogy a valóságban is így ért földet az InSight.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Hozzászólások