Sok androidos telefon elbukott, az iPhone viszont kiállta a különleges, arcazonosítós próbát

Sok androidos telefon elbukott, az iPhone viszont kiállta a különleges, arcazonosítós próbát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Backface nevű brit cég annyira valóságosnak tűnő maszkokat és fejeket gyárt, hogy több androidos telefont is sikerült velük kinyitnia a Forbes újságírójának. A különös próbát csak az iPhone X állta ki.

Az ujjlenyomat általi azonosítás mellett egyre több telefonban található meg az egy fokkal biztonságosabbnak számító arcszkenner, megkerülhetetlennek azonban ez sem mondható – és ezt most már egy teszt is megerősíti.

Egy brit játékfigurákat gyártó vállalat, a Backface ugyanis annyira valódinak tűnő arcokat tud előállítani 3D-s nyomtatással az amerikai Forbes szerint, hogy a teszthez használt telefonok többségét gond nélkül sikerült velük kinyitni.

A próba során mindössze annyit tettek, hogy a telefon kamerájának megmutatták a valódi arcról mintázott figurákat. Összesen négy androidos telefont teszteltek, ezek közül pedig mind megbukott. A Samsung S9-e és Note9-ese, valamint az LG G7-es készüléke ugyan nem elsőre, de többszöri próbálkozás után beengedte a felhasználókat. Előbbi két készülék íriszszkennerrel rendelkezik, azokat viszont már nem tudták átverni.

A teszten a legrosszabbul a OnePlus 6 teljesített, utóbbi gyakorlatilag gondolkodás nélkül elhitte, hogy a kamerának mutatott arc egy valódi emberé. A próbát egyedül az iPhone X Face ID nevű okossága állta ki, a tesztelők ott hiába mozgatták/rakosgatták más és más szögbe a fejeket, a telefon minden esetben megtagadta a beléptetést.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy leáldozóban lenne az arcfelismerés, de előbb-utóbb szükséges lesz a mögöttes technika fejlesztésére, ha adatainkat a jövőben is biztonságban szeretnénk tudni. A cég egyébként azt javasolta, érdemes jelszóalapú védelmet is használni.

Egy japán vállalat is készít olyan maszkokat, amelyek megszólalásig hasonlítanak egy valódi ember arcára. Főleg kísérletekhez használják őket, de állítólag a szaúdi királyi pár is rendelt magának belőle.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások