Elkészült minden Doom-rajongó álma: így csinálhat pályát a saját nappalijából

Elkészült minden Doom-rajongó álma: így csinálhat pályát a saját nappalijából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Karácsonyra lepte meg a Doom-rajongókat a játékfejlesztőként dolgozó Rich Whitehouse egy különlegességgel: egy robotporszívó segítségével elkészíthetjük a saját szobánk/lakásunk alapjaira épülő pályát.

December elején, egyféle előkarácsonyi ajándék gyanánt nagyon jó hírt kaptak a Doom-rajongók: kiderült, 25 év után 18 új pálya érkezik a klasszikus játékhoz, ráadásul teljesen ingyen. Úgy tűnik azonban, új pályákhoz nemcsak így lehet hozzájutni, létezik egy másik alternatíva is. És ehhez nem kell más, csak egy robotporszívó.

Ha valaki elsőre nem értené az összfüggést, annak jelezzük: nem elírásról van szó, tényleg ez a helyzet. A Polygon szúrta ki, hogy a játékfejlesztőként és dizájnerként is dolgozó Rich Whitehouse egy olyan szkriptet készített, ami abban segít, hogy a Roomba nevű okosporszívó adatait eflhasználásával új Doom-pályát szerkesszünk magunknak. Egész pontosan egy olyan pályát, ami pontosan megegyezik azzal a területtel, amit a porszívó feltakarított. Vagyis a lakásunk/szobánk alaprajzával.

A találóan csak Doomba névre keresztelt szkript Whitehouse Noesie nevű szoftverével dolgozik össze, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a modelleket és animációkat különböző formákká konvertálják át. A program nyomon követi a robotporszívó útvonalát, majd ha végzett a munkával, térképpé konvertálja a "látottakat".

A fejlesztő saját bevallása szerint csak egy típusú eszközzel, a Roomba 980-assal próbálta ki a szkriptet, de azzal tökéletesen működött. Aki kíváncsi a technikai részletekre és a hogynara, az itt áshatja bele magát a témába.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások