Lenyűgöző fotót küldött a Hold túloldaláról az 50 centis kis kínai műhold

Lenyűgöző fotót küldött a Hold túloldaláról az 50 centis kis kínai műhold

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lungcsiang-2 műhold korábban elmémult, hogy ne zavarja a Csang'o-4 űrszonda landolását a Hold túlsó oldalán. Most újra aktív, és már kapott is egy izgalmas feladatot.

A kínai holdprogram nemrég nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis ők voltak az elsők a világon, akik a Hold túlsó oldalán szálltak le. Mindezt két dolog is megelőzte: 2018 júniusában pályára állt a Csüecsiao nevű műhold, amely kommunikációs csatornát teremt a Hold túloldalán lévő leszállóegység és a Föld között, egy másik, alig 50 centiméteres mikroszatelit társaságában. A Lungcsiang-2 érdekessége viszont nem az antennáiban rejlik, hanem abban, hogy fényképezőgépet is kapott.

Az eszköz korábban már készített néhány igen látványos fotót a Holdról és a Földről, ám január elején elhallgatott, hogy még véletlenül se zavarja meg a Csang'o-4 űrszonda landolását. Január közepén aztán ismét összeköttetésbe került a Föld és a Lungcsiang-2, így ismét lehetőséget kapott arra, hogy fotókat készítsen a Hold túloldaláról.

A műhold egy timelapse-videó készítését kezdte meg február 3-án, ennek első képkockáját pedig már közzé is tették a szakemberek: ezen a Hold és a Föld egyszerre látszódik.

©

Az ígéret szerint a következő héten több fénykép is érkezik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások