20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelek szerint még mindig nem érzik a felhasználók eléggé, hogy a gyenge jelszavakkal saját életüket szolgáltatják ki a bűnözőknek.

Az elmúlt időszak adatszivárgási ügyeit látva az ember azt gondolná, a felhasználók egyre óvatosabbá válnak, és jól megválasztják az általuk használt szolgáltatásokhoz tartozó jelszavaikat. Egy friss felmérés most ennek épp az ellenkezőjét mutatja, legalábbis ami a briteket illeti.

Az Egyesült Királyság kiberbiztonsági központjának (National Cyber Security Centre, NCSC) legfrissebb felmérése szerint több mint 20 millióan használják az 123456 "kombinációt" jelszó gyanánt. Ők valószínűleg nem is tudják, hogy a világ legrosszabb jelszavával van dolguk.

Talán ennél is szomorúbb a helyzet, hogy a felmérésben csupán a válaszadók 15 százaléka mondta azt, hogy tudja, hogyan védje meg megát egy online támadás ellen. Vagyis az ember 85 százalékának fogalma sincs arról, mit kellene tennie, hogy nagyobb biztonságban legyen. Ugyanakkor 46 százalékuk mondta azt, hogy a biztonságossá tételről szóló leírások túlságosan bonyolultak.

Ha ön is szeretne biztonságos jelszót a fiókjához, itt mutatunk egy pofonegyszerű módszert: nagyon erős jelszót csinálhat, akár több oldalhoz is – és sosem fogja elfelejteni. Eközben Kalifornia már 2020-tól büntetné a gyenge jelszavak használatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások