Különleges videót tett közzé a NASA, hogy sikerüljön visszatérni a Holdra

Különleges videót tett közzé a NASA, hogy sikerüljön visszatérni a Holdra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A határidőt és az anyagi keretet tekintve is irreális elvárásnak tűnik jelenleg, hogy a NASA 2024-ben újra embert tudjon küldeni a Holdra. De azért megpróbálják.

A NASA már egy ideje tervezi, hogy visszatérjen a Hold felszínére, amihez a Lunar Gateway jelenthetne megoldást. Ez egy olyan, a Hold körül keringő egység lenne, amiről le lehetne szállni az égitest felszínére, és vissza is lehetne oda jutni. Sőt, a Marsra is innen indulhatnának majd az űrhajósok.

Donald Trump aztán márciusban egy igen szűkös határidőt szabott a projektnek: az elképzelései szerint 2024-re vissza kell térni a Hold felszínére. Ezzel alapvetően két probléma van: amellett, hogy az ötéves ablak valóban szűkös, az sem biztos, hogy az amerikai kormány megfelelő mennyiségű pénzt ad majd a projektre.

Ennek ellenére megpróbálnak beleállni a dologba, és amíg mindenki az új költségvetést várja, a NASA már elkészített egy videót arról, milyen lenne a nagy visszatérés. A felvételen a projekt nemzetközi jellegét is kihangsúlyozzák, másként ugyanis nem lehetne megoldani a dolgot, csak összefogással.

Ettől függetlenül viszont komolyan felmerül a kérdés, hogy vajon sikerül-e egyáltalán a Moon 2024 misszió. Ha nem, az egész biztosan nem a NASA hibája, sokkal inkább az irreális elvárások számlájára lesz írható.

Ide kapcsolódó hír, hogy a NASA nemrég bejelentette, megvan az első pályázat nyertese, aki a Lunar Gateway legfontosabb részeit szállíthatja majd le az ügynökségnek.

Ha értesülni szeretne a Hold-misszió fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások