Jönnek a kórházakba szociális robotok, és ez jobb hír lehet, mint elsőre gondolná

Jönnek a kórházakba szociális robotok, és ez jobb hír lehet, mint elsőre gondolná

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Mesterséges intelligenciájú robotok segíthetik a mentális betegségben szenvedőket egy ausztrál kutatás szerint.

Az ausztrál robotkutató-központ, az Australian Centre for Robotic Vision és a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói szerint a szociális robotok sokat segíthetnek azoknak, akik különböző mentális problémákban, például depresszióban, drog- és alkoholfüggőségben vagy táplálékozási zavarban szenvednek. Nicole Robinson kutató szerint a robotokkal végzett munka abban is segít, hogy

kiiktatja az egészségügyi munkatárssal személyesen, szemtől szemben végzett terápia esetleges negatív hatásait, például az előítéleteket és a megbélyegzést.

A tudós úgy gondolja, a robotok egy önállóan végzett program vagy szolgáltatás során segíthetik az érintetteket úgy, hogy interakcióikkal a céljaik eléréséhez vezető úton tartják őket.

©

Erre azután jutottak az ausztrál szakemberek, hogy megvizsgáltak 27 olyan világszintű kutatást, amelyek esetében robotokat használtak a pszichológiai kezelések során. A Journal of Medical Internet Research című folyóiratban közölt tanulmányukban úgy vélik, több ilyen kutatásra van szükség a szociális robotok orvosi használatának fejlesztéséhez.

[Magyar kórházakban ez csak álom? Hogy gyorsan kiértékeljék az orvosi mintákat, drónnal viszik őket]

"Célunk nem az, hogy helyettesítsük az egészségügyi szakembereket, hanem hogy azonosítsuk azokat a hiányosságokat, amelyeknél a szociális robotok hatékonyan segíthetnek az érzékeny témák felszínre hozatalában és az olyan problémák azonosításában, amelyek kezeléséhez szakemberekre van szükség - mondta Robinson, aki szerint az orvosok így sokkal személyesebb és nagyobb kihívást jelentő feladatokra tudnak koncentrálni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások