Itt az AMD új processzora: 16 mag, akár 4,7 GHz-es órajel

Itt az AMD új processzora: 16 mag, akár 4,7 GHz-es órajel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Los Angeles-i E3 videojátékos rendezvényen a programoké a főszerep, de ez nem jelenti azt, hogy más dolgokat, például komoly pc-s fejlesztéseket ne mutatnának be.

Keresve sem találhatott volna jobb alkalmat a Los Angeles-i E3 videojátékos szakkiállításnál, hogy bemutassa legújabb csúcsprocesszorát az AMD, amely az egy alig hónapja leleplezett Ryzen 9 3900X-nél is erősebb lett.

A tajvani Computexen megismertetett hardver "csak" 12 magot számlál, míg az E3-as nagytestvér, a Ryzen 9 3950X már 16-ot. Alapórajele 3,5 GHz, turbón azonban az 5 GHz-es határt közelíti, akkor ugyanis 4,7 GHz-en dolgozik.

Ez ütős lesz: 8x5 GHz-es processzort készül kiadni az Intel

Olyan világot szeretne az Intel, ahol a laptopok egy teljes munkanapon át kitartanak energiával, de anélkül, hogy a teljesítményt csökkenteni kellene hozzá. A koncepció félig-meddig már most valóság.

A 32 szálas processzor kapcsán érdemes kiemelni azt is, hogy a chip magasabb teljesítménye ellenére ugyanakkora "étvággyal" rendelkezik: a 3900X-hez hasonlóan 105 W TDP-s értékkel lehet számolni, ami nem kis örömhír.

Az új egységekre nem kell hónapokat várniuk a kiugró teljesítményre hajtó felhasználóknak, a processzort már szeptemberben elérhetővé teszi az AMD. A cég 749 dolláros, azaz kb. 220 ezer forintos árcédulával számol.

Ha érdeklik az idei E3 bejelentései, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások