Olyasmit észlteltek a tudósok egy fekete lyuknál, ami elvileg lehetetlen

Olyasmit észlteltek a tudósok egy fekete lyuknál, ami elvileg lehetetlen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt egy fekete lyuk körül a Hubble űrteleszkóp.

Egy vékony gázlemez örvénylik egy 130 millió fényévnyire lévő, szupernagy tömegű fekete lyuk körül. Ez elsőre nem olyasmi, amire az ember felkapná a fejét, csakhogy a jelenséggel van egy kis "bökkenő": a jelenlegi tudományos elméletek alapján ilyesmi nem fordulhatna elő. Egy ilyen lemez ugyanis nem létezhetne az NGC 3147 elnevezésű, halvány, aktív spirális galaxis szívében – írták a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban bemutatott tanulmányban.

Eddig úgy vélték, a fekete lyukak az NGC 3147-eshez hasonló galaxisokban "éheznek", mivel a gravitációval a lyukba áramló anyag nem elég, hogy táplálja őket. Ezért rejtély, hogy jöhetett létre egy éhező fekete lyuk körül vékony lemez, ami azokra a sokkal nagyobb lemezekre hasonlít, amelyeket rendkívül aktív galaxisokban találtak.

[Megfejtették a fekete lyukak nagy titkát]

A csillagászok az NGC 3147 nevű galaxist eredetileg azért választották ki, hogy alátámasszák azt az elméletet, mely szerint növekvő lemez alakul ki, ha hatalmas mennyiségű gázt nyel el egy fekete lyuk. A lemez azonban hajlamos a letöredezésre és halványabbá válik, amint kevesebb a beáramló anyag mennyisége - írja a NASA.

©

"Ez ugyanolyan lemez, mint amelyet ennél ezerszer vagy százezerszer fényesebb objektumoknál látunk. A nagyon halvány galaxisokban tapasztalható gázok dinamikájának jelenlegi elmélete nyilvánvalóan megbukott" - mondta Stefano Bianchi, a tanulmány társszerzője, az olaszországi Universita degli Studi Roma Tre kutatója.

Ha szeretne még többet megtudni a fekete lyukakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások