Annyi szén-dioxidot termel az online pornófogyasztás, mint egész Belgium

Annyi szén-dioxidot termel az online pornófogyasztás, mint egész Belgium

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Francia kutatók szerint az online videófogyasztás óriási terhet ró a környezetre, és ez csak egyre rosszabb lesz.

Miközben a Bitcointól sokan azt várják, hogy alapjaiban reformálja meg a jelenlegi pénzügyi rendszert, a kriptopénz bányászata igen komoly környezetterheléssel jár. A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói szerint azoknak a számítógépeknek, amelyek Bitcoint állítanak elő, évente mintegy 45,8 ezer milliárd wattórára van szükségük. Ez évente 22-22,9 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával jár, nagyobb, mint például Jordániáé. Mindez azonban sehol sincs ahhoz képest, hogy mennyire káros a környezetre, ha online nézünk videókat.

A becslések szerint a streamelt videók miatt évente 300 millió tonna szén-dioxid kerül a levegőbe, ami nagyjából 1 százaléka a globális kibocsátásnak. Ennek nagyjából harmadát teszi ki a Netflix, és nagyjából ugyanennyire terheli le a Földet a pornográf tartalmak online fogyasztása.

Mindez azt jelenti, hogy a Netflix és az online pornó külön-külön

annyi szén-dioxidot juttat a légkörbe egy év alatt, mint Belgium, Banglades vagy Nigéria.

A francia The Shift Project szakemberei az év elején arra a megállapításra jutottak, hogy a digitális technológia évente a globális szén-dioxid-kibocsátás 4 százalékáért felelős, ami 2025-re 8 százalékra növekedhet – írja a New Scientist. Igaz, eközben több cég is komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megújuló energiaforrásból működjenek. Ilyen például a Facebook – Mark Zuckerberg igérete szerint 2020 végére 100 százalékban megújuló energiaforrásból működnek majd.

©

A projekt szakemberei a Cisco és a Sandvine 2018-as jelentése alapján jutottak a fenti következtetésre. A cégek az online videók miatti globális internetforgalmat számolták ki, amiből megbecsülték, mekkora villamosenergia-felhasználást jelentett mindez.

Kiderült, a 2018-as teljes adatforgalom 60 százalékát tették ki az online videók, ami

1 zetabájtot, vagyis 1 milliárd TB-ot jelent.

Ráadásul a videók minőségének javulása, így például a 8K-s felbontás megjelenése tovább növeli a károsanyag-kibocsátást. A szakemberek éppen ezért olyan lépéseket sügetnek, ami segíthet visszafogni az óriási energiaigényt. Ilyen például, hogy a lejátszáskor ne a legnagyobb felbontás induljon el, ha erre nincs szükség.

Ha fontosnak tartja a klímaváltozás elleni küzdelmet, és szeretne erről többet olvasni, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások