Elege van a műanyagokból? Tartsa be ezt a néhány pontot, hálás lesz érte a környezete

Elege van a műanyagokból? Tartsa be ezt a néhány pontot, hálás lesz érte a környezete

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Greenpeace Magyarország szerint mi, állampolgárok is tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük "műanyaglábnyomunkat". Ehhez ráadásul nincs szükség bonyolult dolgokra, csupán néhány lépést kell betartani.

A műanyagfelhasználás csökkentése céljából nyolcpontos kisokost tett közzé a Greenpeace Magyarország. A környezetvédemi szervezet szerint ezzel állampolgári szinten, egyszerű emberként is lehetőségünk nyílik "műanyaglábnyomunk" csökkentésére, és valamit javítani a bolygó közérzetén.

Ennek első módja a háztartásokban való műanyagfelhasználás csökkentése. A Greenpace Magyarország szerint a Dunával naponta 4,2 tonna műanyag hulladék kerül a Fekete-tengerbe. Ha azonban átgondoljuk mit fogunk vásárolni, mik azok, amikre valóban szükségünk van, nagyobb eséllyel kerüljük el a kényszerből elfogadott nejlonszatyrok használatát. És más – feleslegesen vásárolt, hamar hulladékká váló – holmik beszerzését is.

A Greenpeace azt javasolja, használjunk újrahasználható szállítóeszközt, például vászonszatyrot, rőzsekosarat, húzható kiskocsit vagy vastag, sokszor használatos polipropilén műanyagszatyrot.

Vásárláskor a zöldségeket és gyümölcsöket csomagolás nélkül, egyenesen a táskába is tehetjük. Egy banán, vagy alma miatt nem érdemes zacskót tépni. Ha mégis szükségünk lenne valamilyen, a bevásárlást segítő eszközre, a környezetvédők szerint remek megoldás a régi függönyanyagból vagy más vékony textilből készített tartós vászonzsák. Ilyesmit vásárolni is lehet.

©

A Greenpeace szerint a hazai vendéglátóhelyeken annyi szívószálat használnak évente, amennyivel két és félszer körbe lehetne érni a Földet. A szívószál kivételes élethelyzeteket leszámítva teljesen felesleges – figyelmeztet a szervezet, hozzátéve, hogy ennek mellőzésével máris sokat tehetünk a környezetért. Azt tanácsolják: az ital rendelésekor egyszerűen ne kérjük ki a szívószálat.

Hazánkban elképesztő mennyiségű, évente több mint egymilliárd pillepalack kerül forgalomba, ennek pedig kevesebb mint tizedét hasznosítjuk újra – közölte a szervezet, amely szerint a friss csapvíz kulacsból is fogyasztható. Ezekből ráadásul többféle típus létezik, de a Greenpeace szerint a repohár is remek alternatíva.

Komoly elváltozásokat okozott madarakban a megevett műanyaghulladék

Egy bizonyos madárfaj vizsgálatátnál arra jutottak, hogy a műanyag megevése a szárnyuk, a csőrük és a fejük méretére is hatással volt.

A környezetvédők úgy vélik, a több réteg műanyagba tekert zöldségek és gyümölcsök helyett érdemes olyat választani, amelyik nincs agyoncsomagolva. Már Budapesten is van csomagolásmentes bolt, de más üzletekben és a piacon is érdemes inkább az olyan termékeket keresni, amelyek nincsenek vagy alig vannak becsomagolva – írták.

A Greenpeace Magyarország szerint az ételrendeléshez kapott dobozok sem tesznek jót a környezetnek, így tanácsos olyan éttermet keresni, ahol nem eldobható csomagolást használnak. Ugyanez a kozmetikumok esetén is jó taktika lehet: olyan megoldásokat részesítsünk előnyben, amelyek nem járnak felesleges hulladékkal. Ilyene például a csomagolásmentes kemény szappanok és sampononok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.