Ilyenek lehetnek majd a világ nagyvárosai 2050-re

Ilyenek lehetnek majd a világ nagyvárosai 2050-re

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Újabb nagyvárosokkal frissítették a Föld 2050 nevű weboldalt, ami segít elképzelni, milyen lehet az élet a jövőben, például Marokkóban.

A jövőkutatással kapcsolatos egyik érdekes téma, vajon miként festenek majd 20, esetleg 30 év múlva a most ismert városok. Erre próbál választ adni a Kaspersky Lab Föld 2050 nevű kezdeményezése, amely egy rengeteg képpel és információval ellátott weboldal.

A projekt mögött állók nemrég új városokkal bővítették az amúgy több mint két éve létező honlapot. Így már nem csak az nézhető meg, hogyan néz ki a kutatók által elképzelt New York vagy Moszkva a jövőben, Sao Paulo, Barcelona, de akár Washington is vizsgálható.

A honlap működése rendkívül egyszerű: a képen megjelenő földgömböt forgatva ki kell választani az adott országot, amelynek lehetséges jövőjéről még több információt szeretnénk megkapni. (Sajnos Budapest, és így Magyarország továbbra sem szerepel rajta.)

©

A weboldal célja kettős: nem csak az elképzelt jövőt mutatja be, az oldalon (angol nyelven) futurulógusok jövendölései is olvashatók, például azzal kapcsolatban, hogyan reagálhat egy-egy nemzet az élet területén bekövetkező kihívásokra. A weblapot úgy tervezték, hogy egy regisztráció után a lehetséges jövőképek osztályozhatók legyenek, azaz: mekkora esély van rá, hogy az adott dolog tényleg megtörténik majd.

A Kaspersky Lab nem csak tudósok előrejelzéseit fogadja, bárki beküldheti saját elképzeléseit. A jövendölések ezután a közösség többi tagjához továbbíthatók, akik "ítéletet" mondanak róla, vagyis megvitatják, mennyire álomszerű ötletről van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.