Trumpék a labilis emberek okostelefonos megfigyelésével vetnének véget a lövöldözéseknek

Trumpék a labilis emberek okostelefonos megfigyelésével vetnének véget a lövöldözéseknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A mentálisan labilis, ezért kockázatosnak ítélt emberek mindennapjainak fokozott megfigyelésével csökkentené a lövöldözések kialakulásának esélyét az amerikai kormányzat. Okostelefonokkal és okosórákkal monitoroznák folyamatosan az érintetteket.

Az talán a napnál is világosabb, hogy az Egyesült Államok kormányzatának hatékony megelőzési módszerrel kell előállnia annak érdekében, hogy az elmúlt években tapasztalható lövöldözések és vérengzések száma csökkenjen. Sokan a fegyvertartás szigorításában látják a megoldást, de a Fehér Ház egészen más irányban gondolkodik.

A The Washington Post szerint Donald Trumpék azt tervezik, hogy az okostelefonokon és okosórákon keresztül megfigyeljék a súlyosabb mentális problémákkal küzdő embereket, hogy előre tudják jelezni, ha valaki lövöldözésre készül. Az ötletet az amerikai elnök lánya és egyben tanácsadója, Ivanka Trump dobta be, aki felkérte a HARPA nevű szervezetet – amely a Pentagon védelmi fejlesztéseiért felelős kutatóintézmény egyik alegysége –, hogy találják ki, miként lehetne ezt megvalósítani.

A Post kikérte az amerikai titkosszolgálatnál pszichológiai kutatásokért felelős vezető véleményét, aki szerint az ötlet nem valami jó. Marisa Randazzo azt mondta, nagyon szeretné, ha hirtelen felbukkanna egy olyan technológia, amely üzembiztosan előrejelzi az erőszakos cselekmények kialakulásának komoly veszélyét, de Trumpék felvetéséne semmi értelme. A megbízható becslésre ugyanis alkalmatlan a jelenlegi technológia.

A mentális betegségekkel is foglalkozó amerikai tanács, a National Council on Behavioral Health nemrég kiadott egy jelentést, amelyben épp azt próbálják elmagyarázni, hogy a mentális betegségek közvetlenül nem indikálják a tömeges mészárlást. Szerintük az ilyen eseményeket számos, egymásra ható pszichológiai és társadalmi tényező eredményezi, a legtöbb – ha nem az összes – elkövetőnek nincs mentális betegsége, az ilyen problémákkal küzdők jelentős része pedig egyáltalán nem agresszív.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.