Üzent a Google önnek is: ha Chrome-ot használ, azonnal frissítse

Üzent a Google önnek is: ha Chrome-ot használ, azonnal frissítse

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több milliárd felhasználót figyelmeztet a Google: sürgősen telepítse a Chrome legutóbbi frissítését, ha nem akarja meghagyni a hackereknek a lehetőséget, hogy átvegyék az irányítást a számítógép felett.

Komoly figyelmeztetést adott ki a Google mindazoknak, akik Windows-, Mac- vagy Linux-gépen használják a Chrome-ot: azonnal frissítsenek a böngésző legújabb (78.0.3904.87) verziójára. A Kaspersky kutatói ugyanis két súlyos sérülékenységet is találtak, amelyek közül az egyiket állítólag már aktívan használják a támadók, hogy meghackeljék a számítógépet – írja a The Hacker News.

Az egyik biztonsági rés a memóriát érinti, lehetővé teszi, hogy a memóriában lévő adatok sérülését vagy módosítását, és a másik, az audiokomponenseket érintő probléma is messzemenően kihasználható. Elég a felhasználót rávenni arra, hogy meglátogasson egy fertőzött weboldalt, és a sandbox védelem kikerülésével máris futhat a rosszindulatú kód a kiszemelt gépen.

A Kaspersky kutatói azonnal értesítették a Google-t, és a keresőóriás sem tétlenkedett azonnal kiadott egy sürgősségi javítást a Chrome böngésző számára: mindkét biztonsági rést befoltozták az említett 78.0.3904.87-es Chrome-verzióban.

©

Bár a Chrome automatikusan értesíti a felhasználókat a rendelkezésre álló legfrissebb böngészőverzióról, ezúttal érdemes manuálisan elindítani a frissítést a Súgó/A Google Chrome névjegye opció használatával.

Ha értesülni szeretne a Google figyelmeztetéseiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.