Leszámol a lemerülés-frásszal a Huawei új okosórája

Leszámol a lemerülés-frásszal a Huawei új okosórája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A Watch GT 2 fura szerzet. Remekül néz ki, kiváló a minősége, egyedi szoftver fut rajta, ráadásul nagyon sokáig bírja egy töltéssel. Okosórának azonban csak nagy jóindulattal lehet nevezni – elmondjuk, miért.

A Huawei 2015-ben dobta piacra első okosóráját, a nemes egyszerűséggel Watch névre keresztelt kütyüt. Két évvel később megérkezett a második generációs kiadás, a Watch 2, amely az elődjéhez hasonlóan a Google operációs rendszerét, az akkor még Android Wear, most már Wear OS néven ismert szoftvert futtatta. Tavaly aztán merészet lépett a kínai vállalat, amikor – szakítva a Google-lel – saját szoftveres viselhető kütyüt dobott piacra, a riválisainál jelentősen hosszabb üzemidejű Watch GT-t.

Azóta eltelt egy év, mi pedig ennek az egyedi gondolkodásmód mentén megalkotott terméknek a második kiadását vesszük górcső alá.

©

Szemrevaló

A Watch GT komoly tetszést aratott azzal, hogy külseje nagy mértékben a hagyományos órákéhoz hasonlít, így a Huaweinél úgy gondolták, e tekintetben a Watch GT-n sem érdemes túl sokat változtatni. És mindezt nagyon jól tették, az új jövevény ismét ütős megjelenést kapott, arról nem is beszélve, hogy a minőségére sem lehet panasz.

Az órát először kézbe véve, majd pedig csuklóra helyezve, egyetlen pillanatig sincs olyan érzésünk, hogy egy olcsó kínai tömegcikket sodort felénk az élet. Nagyon érződik, hogy a Huaweinek nem ez az első okosórája, a fejlesztők a külsőt és a minőséget illetően kiváló munkát végeztek.

A GT 2-ből kétféle változat készül. A nálunk járt példány a férfiasabb, 46 milliméteres szériából való, a másik verzió pedig 42 milliméteres átmérővel bír. Fontos megjegyezni, hogy a két kivitel között nemcsak méret tekintetében, hanem szolgáltatásban is komoly különbségek fedezhetők fel, de erre visszatérünk.

©

A lünettával szintbe hozott, köralakú kijelző 454x454 pixeles felbontása révén még akkor is szép képet ad, ha közelről vizsgálgatjuk, az AMOLED technológia pedig a lényegében végtelen kontrasztra és a nagy betekintési szögekre jelent garanciát. Remek dolog, hogy a fényerőt automatika állítja, de erős napsütésben a maximálisnál egy kicsit több fényt is el tudnánk viselni.

A 22 milliméteres szíj könnyen cserélhető, és választhatunk, hogy sportos fekete szilikonpánttal vagy elegáns bőrszíjjal, klasszikus változatban vásároljuk meg az órát. A tömeg 5 grammal csökkent az elődhöz képest, így már csak 41 gramm húzza le a kezünket, de a 10,7 milliméteres vastagság sem lépi át a fájdalomküszöböt.

©

Könnyen kezelhető?

Jobbra két méretes nyomógombot találunk, amelyek közül a felsővel kelthető fel az alvó óra, illetve ezzel léphetünk be a főmenübe. Az alsó gomb alaphelyzetben az edzéskövetést indítja el, de ezt bármelyik olyan funkcióra lecserélhetjük, amelyhez mindig a lehető leggyorsabban szeretnénk hozzáférni.

Az érintőkijelzőn fentről lefelé lapozással jeleníthetők meg a gyorsbeállítások (ne zavarj mód, telefon keresése, ébresztés stb.), egy ellentétes irányú mozdulattal pedig az értesítések listáját lehet előcsalogatni. Az emailekről és a közösségi hálózatos történésekről rezgéssel értesít a készülék, de reagálni sajnos semmilyen formában sem lehet ezekre.

©

Oldalirányú lapozással válthatunk a főképernyős widgetek között. Megtekinthetjük például a pulzussal, a stessz-szinttel és a lépésszámmal kapcsolatos adatokat, de rápillanthatunk az aktuális időjárásra is. Utóbbihoz előrejelzést nem kapunk ugyan, a zenelejátszó viszont fejlődött a korábbiakhoz képest. Egyrészt kezelhetjük vele a 4-ből 2,3 GB szabad belsőmemóriára másolt muzsikáinkat, másrészt a telefonon futó zenelejátszót is távvezérelhetjük.

A főmenüből olyan funkciók érhetők el, mint az alvásfigyelés, a légzésgyakorlat, a hívásnapló, az iránytű, a légnyomásmérő, a stopper, az ébresztő, vagy a zseblámpa. Utóbbi a fehérre és maximális fényerőre állított kijelzővel segít megtalálni éjszaka a bejárati ajtón a kulcslyukat.

©

Szolgáltatások

A Watch GT 2 és az okostelefonunk között Bluetooth 5.1 vezeték nélküli kapcsolat van, ami előrelépés az előd féle Bluetooth 4.2-höz képest. A mobilra a Huawei úgynevezett Egészség alkalmazását (Android, iOS) kell letöltenünk, ezzel oldható meg az óra kezelése és innen is elindíthatók az edzések, amiket aztán látványos formában, grafikonok segítségével lehet kielemezni.

Fitneszfronton átlag feletti a kütyü tudása, 15 féle edzés és számos különböző futás közül lehet választani, valamint a vízálló kivitelnek köszönhetően akár annak sincs akadálya, hogy úszás közben folyamatosan mérjük a pulzusunkat. A Watch GT 2 a különböző sportok kültéri és beltéri változatait egyaránt támogatja, figyelmeztet, ha esetleg túl magas vagy éppen alacsony a pulzusunk, ezen kívül a részletes információkkal szolgáló alvásfigyelés mellett sem mehetünk el szó nélkül. A rögzített adatokat a Google Fit és MyFitnessPal alkalmazások felé lehet megosztani.

©

Az operációs rendszer szerepét a Huawei saját fejlesztésű Lite OS-e látja el, amit elsősorban alacsony rendszerigénye, illetve immár magyar nyelvű támogatása miatt lehet szeretni. Azért viszont már sokkal kevésbé, hogy egy teljesen zárt rendszer, amire semmilyen új alkalmazást nem lehet letölteni. Nemcsak a Google-féle appoktól vagyunk elzárva, hanem a Huawei még egy saját kis tartalombolt létrehozásáról sem gondoskodott. Így aztán például még óralapokból sem túl nagy a kínálat.

Újdonság, hogy az óra mikrofont és hangszórót is kapott, így akár hívások lebonyolítására, illetve zenehallgatásra is használható. Értelemszerűen jobban járunk egy Bluetooth fülessel, mindenesetre a beépített kis hangszóró meglepően nagy hangerejű és a méretét meghazudtolóan jó minőségű.

©

Fogyasztásra optimalizálva

A gyártó azt állítja, hogy egy feltöltéssel akár kéthetes üzemidő is elérhető, és a tapasztalataink azt mutatják, óvatos duhajkodás mellett ez akár a gyakorlatban is hozható. Ha jobban kihasználjuk az óra tudását, akkor 8-10 napos használati időre lehet számítani, ami még mindig nagyon barátinak mondható. A töltést egy USB-C csatlakozó aljzatos mágneses bölcsővel lehet megoldani, ami nem rossz, de a vezeték nélküli töltés elegánsabb lett volna. Főleg annak ismeretében, hogy egyes Huawei telefonok képesek a rájuk helyezett eszközök töltésére.

A hosszú üzemidő elsősorban a Kirin A1 chipsetnek köszönhető, ami a Huawei szerint harmadannyit fogyaszt, mint a riválisai. Ehhez hozzájön még, hogy az elődhöz képest 420-ról 455 mAh-ra nőtt az akkumulátor kapacitása. A kisebb méretű Watch GT 2-ben csak egy 215 mAh-s telep fér el, így itt be kell érnünk egy hetes üzemidővel. Ráadásul ebből a modellből hiányzik a mikrofon, a hangszóró és a zenetároló funkció. GPS mindkét modellben van, ellenben az EKG-ról, az NFC-ről és a wifiről mindenképpen le kell mondanunk.

A működési sebesség korrekt, de a kijelző frissítési idején látszik, hogy az egész rendszert a lehető legalacsonyabb fogyasztásra optimalizálták. A látványos és ízléses kivitelezésű óralapokat maximum 20 percig lehet a kijelzőn tartani, amúgy alapvetően a karunk mozgatására éled fel a kijelző. Az AOD-t Locksreen névre keresztelte a gyártó, de sok köszönet nincs benne: ilyenkor egy minimálisan személyre szabható digitális/analóg óra jelenik meg az alaphelyzeti kijelzőn. És ha ez utóbbi funkciót bekapcsoljuk, akkor értelemszerűen letiltódik a csuklómozgás figyelés, és hát szintén magától értedődik, hogy körülbelül felére csökken az üzemidő.

©

Konklúzió

+ : szemrevaló dizájn, csökkentett tömeg, rengeteg fitnesz szolgáltatás, mikrofon, hangszóró, továbbfejlesztett zenelejátszó, hosszú üzemidő.

: zárt rendszer, nincs benne wifi, NFC, EKG és vezeték nélküli töltés, korlátozott AOD funkciók.

A Huawei Watch GT 2 sok rajongót találhat magának látványos megjelenése, rengeteg fitneszfunkciója és hosszú üzemideje miatt. Azonban nem érdemes zsákbamacskát árulni: ez nem egy hagyományos értelemben vett okosóra, hanem sokkal inkább egy okosóra kinézetű aktivitásfigyelő.

A rendszer teljesen zárt, ha megelégszünk azzal, amit vásárláskor kapunk, akkor jó választás a GT 2, minden más esetben viszont inkább a bővíthetőséggel, komolyabb személyre szabhatósággal kecsegtető valódi okosórák felé érdemes kacsintgatni.

A Huawei Watch GT 2 hazai ára 80 ezer forint. Összehasonlításképp: a Xiaomi Amazfit GTR 50 ezer, a Samsung Galaxy Watch Active 2 100 ezer, az Apple Watch pedig kiviteltől függően 80-160 ezer forintba kerül.

©

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Hozzászólások