Végre jött egy jó hír a globális felmelegedéssel kapcsolatban

Végre jött egy jó hír a globális felmelegedéssel kapcsolatban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra is növekszik az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátásának globális mértéke, de nem olyan gyorsan, mint a korábbi években.

Az elmúlt hetekben lehangoló képet adott a valóság arról, hogyan is áll az emberiség a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Az ENSZ nemrég kimondta, gyakorlatilag elvesztettük a harcot a klímaváltozással szemben, a Meteorológiai Világszervezet pedig egy fájdalmas segélykiáltást tett közzé.

Ezek után némi örömre adhat okot a Global Carbon Project (GCP) nevű nemzetközi szervezet által kiadott két új tanulmány eredménye, ám ez még mindig csak a "nem annyira rossz" kategóriába tartozik.

©

A GCP értékelése szerint a világ 2019-ben összesen 10,57 milliárd tonnányi szén-dioxidot bocsátott ki a légkörbe, melynek nagy része Kínától és Indiától származott. Ez csaknem 255 millió tonnával több mint 2018-ban, ám

lassulás volt tapasztalható.

Tavaly a szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2,1, két évvel ezelőtt 1,5 százalékkal emelkedett, 2019-ben viszont "csak" 0,6 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbi eredményhez képest. Legutoljára a 2010-es évek közepén akadt néhány év, amikor a globális emisszió alig nőtt - áll az Environmental Research Letters című szaklapban megjelent kutatásokban.

[Ha így folytatódik a globális felmelegedés, meg fognak telni szén-dioxiddal az óceánok]

A szén, olaj és gáz égetéséből származó szén-dioxid 1,8 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést okozott az iparosodás előtti időszakhoz képest. A világ vezetői a héten Madridban találkoztak a klímavédelmi konferencián, hogy megvitassák, milyen eszközökkel limitálják a melegedést újabb 1,8 Celsius-fokban.

[Beszédes számok bizonyítják, milyen rohamosan melegszik a Föld]

"Az emisszió mértéke jóval lassabban növekedett, mint tavaly, de még mindig világrekord mennyiségű a kibocsátás" – mondta Rob Jackson, a Stanford Egyetem klímakutatója, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, az Amerikai Tudományos Akadémia negyven éve felhívta a figyelmet a szén és a klíma problémakörére, azóta a szén-dioxid-kibocsátás globális mértéke megduplázódott és "a világ katasztrofális klímaváltozás felé sodródik".

©

A 2019-es becslések az első 9-10 hónap adatain, valamint néhány ország esetében az első 6 hónap adatain alapulnak – mondta el Glen Peters norvég klímakutató, a tanulmány társszerzője. Kiemelte: a korábbi becslések meglehetősen pontosnak bizonyultak.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió kibocsátása is 1,7 százalékkal csökkent 2018 és 2019 között, Kínáé azonban 2,6 százalékkal, Indiáé pedig 1,8 százalékkal emelkedett. Kína messze a legnagyobb szénszennyező ország, a 2019-es emisszió 28 százaléka írható a számlájára. Az Egyesült Államok a második helyen szerepel 14,5 százalékos részesedéssel.

©

A szénből származó szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban és az Európai Unióban 10-10 százalékkal csökkent, világszerte pedig csaknem egy százalékkal, a tisztább, természetes gázokból származó emisszió azonban 2,6 százalékkal növekedett. A szén továbbra is az emberi tevékenységből származó szennyezés elsődleges forrása: idén 16 milliárd tonnányi szén-dioxid került emiatt a levegőbe, ezt követi az olajból, majd a gázból származó szén-dioxid.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerint a szénből általában 76 százalékkal több szén-dioxid származik, mint a gázból ugyanannyi energia kinyerése közben.

Ha kíváncsi a klímaváltozással kapcsolatos legújabb hírekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Paul Hawken: Visszafordítható

A klímaváltozás kapcsán megjelenő riasztó hírekkel szembesülve nehéz átlátni, hogy mit tehetünk a válság elhárításáért a kormányok, települések, vállalatok és az egyének szintjén. A Visszafordítható segít minket az eligazodásban: a Project Drawdown keretében elismert kutatók, tettre kész szakemberek, elkötelezett politikusok a világ minden tájáról egy tudományosan alátámasztott, gazdaságilag rentábilis, előremutató javaslatcsomagot készítettek a klímakatasztrófa megállítására.

Hozzászólások