Mini-atomerőműveket gyártana a Rolls-Royce

Mini-atomerőműveket gyártana a Rolls-Royce

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2029-ig akár 15 reaktort is létrehozhat Angliában az autógyártó. Állítják: a „tömeggyártott atomerőművek” biztonságosak és olcsók lesznek.

A hagyományos atomerőművekhez képest tizenhatod akkora, gyártósoron készült nukleáris reaktorokat készül telepíteni Angliában a Rolls-Royce, írja a BBC. A luxusautóiról és repülőgépmotorjairól ismert cég 10-15 ilyet készítene el és helyezne működésbe 2029-ig a szigetországban.

A másfél hektáros erőműveket darabokra szedve szállítanák kamionokkal, a gyártó állítása szerint pedig akár „minden városnak lehetne sajátja”, ha eltekintünk a terrorveszélytől. Hozzátették azt is, hogy számításaik szerint olyan gazdaságos lenne az új technológia elterjedése, hogy az az elektromos áram árában is meglátszana.

Nagy-Britanniában 2050-re tűzték ki a klímasemlegesség határidejét. Bár a mini-atomerőművek megújuló energiaforrásként hozzájárulnának a cél eléréshez, szakértők szerint gazdaságosabb a nagyobb reaktorok építése, illetve a szél- és napenergia nyújtotta lehetőségek sincsenek még kiaknázva annyira, hogy érdemes legyen ezen gondolkodni.

Hozzászólások