Van egy kis baj a kijelző alá tett szelfikamerákkal – illetve rögtön kettő is

Van egy kis baj a kijelző alá tett szelfikamerákkal – illetve rögtön kettő is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár 2019 nyarán a Xiaomi már bemutatta egy olyan mobil prototípusát, amelyben a szelfikamerát betették a kijelző alá, a cég szerint erre a technológiára egy jó darabig még várni kell.

A tavalyi év igazi meglepetése volt, hogy egyszerre két cég is – technikailag először az Oppo, majd néhány órával később a Xiaomi – belengette, hogy már úton van a kijelző alá rejtett szelfikamera kifejlesztése. Ami igazán izgalmas a dologban, hogy ez nem összekeverendő a kameralyukas megoldással, az optika szó szerint a kijelző alatt kapna helyet.

A két cég természetesen csak egy-egy prototípust mutatott meg a világnak, arról pedig nem beszéltek, hogy mikor fognak piacra lépni vele. Akkor mi azt jósoltuk, hogy nagyjából 1-2 év kell még egy kiforrott termék bemutatójáig, a Xiaomi alelnöke, Lu Weibing szerint azonban még ennél is több idő kellhet a dologhoz.

Weibing a kínai közösségi oldalon, a Weibón tett egy bejegyzést, amely szerint komoly technológiai kihívásokra kell még megoldást találni, mielőtt azt egy végtermékbe is bele tudják tenni – írja a GSMArena.

A szakember szerint elsősorban két problémát kell megoldani. Egyfelől azt, hogy a mai mobilok kijelzőjének pixelsűrűsége (PPI) olyan magas, hogy emiatt nem jut elegendő fény a szenzorhoz, másfelől pedig a kijelzők fényáteresztő képessége sem túl jó, a kettő együtt pedig gyenge minőségű fotókat eredményez. A kutatók jelenleg arra keresik a megoldást, hogy a nagy PPI-érték ne csökkentse a kamera által látott fény mennyiségét.

Amíg ez a két probléma nincs megoldva, szinte biztos, hogy nem láthatunk majd a piacon (a Xiaomitől) ilyen mobilokat. Már csak azért sem, mert a nagy kijelző alacsony PPI-vel valószínűleg nem lenne a vásárlók kedvence – ahogy a rossz minőségű fotókat készítő szelfikamera sem. Weibing szerint erre még jó eséllyel éveket kell majd várni.

Ebből a szempontból viszont érdekes kérdés, hogy a Samsung hogyan áll a fent említett problémák leküzdésével. 2019 októberében ugyanis bejelentette a cég, hogy gyártásba küldi a technológiát, amiből havonta 30 ezer egységet készítenek el. Az már szinte biztos, hogy nem a Galaxy S20 lesz az első ilyen mobil, és az sem valószínű, hogy ekkora kapacitással a Galaxy Z Flip lenne az első fecske.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások