Azt ígéri a Microsoft, hogy az új Windows pillanatok alatt frissíthető lesz

Azt ígéri a Microsoft, hogy az új Windows pillanatok alatt frissíthető lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Windows 10X nem csak küllemben tér majd el az eddig megszokott oprendszerektől. A Microsoft szerint a mindennapos használat terén is érezhetők lesznek a különbségek.

Új részleteket osztott meg a kifejezetten két képernyős eszközökre tervezett Windows-verzióról a Microsoft. A redmondi óriás szerint a 10X nevű szoftver a frissítések terén is újfajta gyakorlatot igyekszik majd meghonosítani a felhasználók között, amely főleg idő tekintetében tűnik hasznosnak: a rendszer ugyanis mindössze 90 másodperc alatt tölti le és telepíti a kiadott csomagokat.

A The Verge beszámolója szerint a Microsoft az alapoktól kezdett neki a tervezésnek, hogy olyan terméket alkosson, melynek előnyei nem csak papíron mutatkoznak meg. Ennek a folyamatnak a része a felhasználók által igen kritikus pontnak tartott frissítések modernizálása is, melyeket a ma elérhető rendszerváltozatoknál gyakran hosszú percekig tart feltelepíteni. A jelenség ráadásul a csúcshardverű gépeknél is tapasztalható.

©

A Microsoft mostanra azonban orvosolta a gondot, és az úgynevezett konténerizációs technikát alkalmazva (a rendszer szempontjából lényeges fájlok elkülönítését értik ez alatt) lényegesen gyorsabbá tette a folyamatot. Egész konkrétan azt ígérik, hogy az új Windowsban a töltés, a telepítés és az ezután következő újraindítás sem igényel majd többet másfél percnél. (Feltételezve persze, hogy a csomagok rendben letöltődnek és az installálásuknál sem támad probléma.)

A rendszert a nemzetközi sajtó jókora része egyébként már teszteli, miután a redmondi cég elérhetővé tett egy, a szoftvert emulálni képes programcsomagot. Ezt feltelepítve a The Verge újságírója, Tom Warren is kipróbálta, mit tud a Windows 10X, és az eddig látottak alapján igen jó véleménnyel volt róla. Az új Windows szerinte a 10-es kiadás egy modernebb és letisztult verziója, amely már az első használatkor érződik.

A szerző dicsérte a megújult Start menüt, amely funkcióját tekintve sokat ugyan nem változott, de a megjelenés sokkal átlathatóbb. (Aki a csempéket keresné, ne tegye, nincsenek benne.)

Warren írása szerint a navigáció is teljesen más, amely leginkább a különféle appok használatakor érződik: a programokat gyorsan és kényelmesen rögzíthetjük a képernyőn, és magazinszerű megjelenést is elérhetünk, ha a felület egy-egy részét fogjuk munkára. Íme:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.