Videó: 30 éves a Photoshop, ilyen volt a legelső verziója

Videó: 30 éves a Photoshop, ilyen volt a legelső verziója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Talán még a fotósok és képszerkesztők közül is csak kevesen tudnak róla, hogy az Adobe éppen 30 évvel ezelőtt, 1990. február 19-én adta ki a Photoshop legelső verzióját, a programét, ami azóta is meghatározza az életünket.

A jeles évfordulóról a The Verge sem feledkezett meg, akik egy különleges videóval tisztelegnek az Adobe munkássága előtt. Az alábbi felvételt még 2009-ben töltötte fel a j0han1 felhasználói néven futó júzer a YouTube-ra, amin a Photoshop legelső verziója látható működés közben. A program egy 1986-os Macinthos Plus számítógépen futott, amiben 8 MHZ-es volt a processzor, RAM-ból pedig 4 MB-ot tettek bele. Csak összehasonlításként: a mai mobiltelefonokban már 6-8 GB RAM dolgozik, hogy a processzorok fejlettségéről ne is beszéljünk.

A Photoshop az elmúlt 30 évben rengeteg változáson esett át, és jelentősen bővült a szerkesztéshez használható eszköztár is, mégis, a fenti videón jól látszik, hogy az 1990-ben bemutatott funkciókat a mai napig megtalálhatjuk a programban. Az Adobe egy táblázatot is közzétett a születésnap alkalmából, amin azt látni, melyik évben milyen fontos újdonság került a szoftverbe. Érdekesség, hogy a rétegeket például csak 1994-re készítették el.

©

A 30. évforduló alkalmából az Adobe frissítette a Photoshopot, így például a macOS-t használók mostantól bekapcsolhatják a sötét módot, az iPaden dolgozóknak pedig egyszerűbb lesz kijelölniük egy képről a kívánt részletet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.