Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Clearview AI az internet minden pontjáról gyűjtötte az internetezőkről készült fotókat, de állítják, ezekhez nem fértek hozzá.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó amerikai Clearview AI nevű cégről január végén már hallhattunk egyszer. Ez az a startup, amelyik 3 milliárd fotóból álló adatbázist épített fel. Ezekért a fejlesztők az egész internetet áttúrták – illetve nem ők, hanem az általuk fejlesztett algoritmus –, a facebookos profilképektől kezdve egészen a cégek weboldalán találhatókig minden útjukba kerülő képet begyűjtött(ek).

Januárban amiatt merült fel komoly aggály – már amellett, hogy egyáltalán létezik egy ekkora adathalmaz –, mert a rendőrök is böngészhetnek benne, az a probléma azonban eltörpül amellett, hogy kiderült,

hackerek törték fel a Clearview AI adatbázisát.

A cég képviselője a BBC-nek úgy nyilatkozott: a támadók csak a vállalat ügyfeleinek listáját tudták megszerezni, a szervereket – ahol a fotókat tárolják – nem érték el. A fejlesztők állítólag már befoltozták a biztonsági rést, amelyen keresztül elérték őket. Az ügyféllistájukon egyébként többségében az amerikai rendvédelmi szervek szerepelnek.

A Clearview AI képviselője azzal igyekezett tompítani a helyzetet, hogy a BBC-nek azt mondta, a hasonló adatszivárgások mára a 21. század szerves részévé váltak. Tim Mackey, a Synopsys kiberbiztonsági cég szakértője szerint bár ebben van igazság, a startup esetében viszont különösen problémás, hogy ilyesmi megtörténhetett, hiszen mégiscsak 3 milliárd fotót őrizgetnek.

Mint mondta: a fejlett arcfelismerő szoftverek miatt a cég által tárolt fényképek alapján a hackerek akár profilt is készíthetnek az adatbázisban szereplőkről, és az interneten keresztül elkezdhetik figyelni őket anélkül, hogy az áldozatok ebből bármit is sejtenének.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások