Vírusirtó kerül az Intel újabb processzoraiba, állítólag a hackerek ellen is véd

Vírusirtó kerül az Intel újabb processzoraiba, állítólag a hackerek ellen is véd

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új módon védené a jövőben megjelenő processzorait a hackerektől és a gépekre beférkőzni képes kártevőktől az Intel. A kulcsszó: CET.

Sok kritika érte az Intelt az elmúlt hónapokban a processzoraiban gyakorlatilag sorra felfedezett hibák és sérülékenységek miatt. Bár a gyártó a felmerült problémák közül többet orvosolt, a törekvések nem mindegyike járt sikerrel. A cég ezért most új védekezést talált ki: lényegében vírusirtót helyez az újonnan készülő lapkáiba, amely elvileg mindkét gyakori támadási formát, a hackelést és a kártevők által futtatott, rosszindulatú kódokat is azonosítani, illetve semlegesíteni tudja.

Az Intel fejlesztését a Microsoft is támogatja, a Windows 10 egyelőre fejlesztés alatt álló verziójában ugyanis már elérhető egy különleges technológia: a Hardware-enforced Stack Protection nevű (Hardveresen Kikényszerített Veremvédelem) szolgáltatás szintén rásegít majd a nehezen detektálható, trükkös malware-k azonosítására. Ennek célja, hogy a problémás szoftvert még a számítógépre kerülés előtt kiszűrje a rendszer.

A processzorokba integrált védelem nem hatástalanítja majd a vírusirtókat, és önmagukban nem is jelentenek majd megoldást. Inkább egy extra védőfalként tanácsos tekinteni rá. A Control-Flow Enforcement Technology (CET) nevű megoldást (merthogy így nevezi az Intel) elsőként a Tiger Lake kódnevű, laptopos egységeiben vezeti be a gyártó, de a későbbiekben más chipeknél is megjelenhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.