Most kevésbé halálos Európában a koronavírus, és csak találgatják, hogy miért

Most kevésbé halálos Európában a koronavírus, és csak találgatják, hogy miért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A statisztikai adatok alapján úgy tűnik, a koronavírus-járvány jelenleg kevesebb életet követel Európában, mint a tavaszi első hullám idején. Az okokat egyelőre csak találgatják a szakemberek.

A koronavírus-fertőzés továbbra is veszélyes, ám a vírus minden jel szerint mostanra kevésbé halálossá vált Európában. Ezt erősítette meg Jason Oke, az Oxfordi Egyetem kutatója, valamint a Szingapúri Nemzeti Egyetem infektológusa is. Utóbbi szerint a D614G kódnévvel ellátott mutáció már nem okoz annyi halálesetet, mint az "eredeti" változata.

Az állításokat az adatok is alátámasztják – összegez a New Scientist. Angliában a vírus mortalitása 55-80 százalékkal esett vissza augusztus elején a július végi adatokhoz képest, attól függően, hogy melyik számítási modellt alkalmazták a szakemberek. Vagyis legrosszabb esetben is megfeleződött a koronavírus-fertőzés következtében meghalt páciensek száma.

©

Oke és csapata összegzése szerint az augusztus 17-i héten 7000 brit fertőzött közül mindösszesen 95-en haltak meg, míg április első hetében a 40 000 fertőzött közül 7164-en veszítették életüket. A szakember szerint ugyanakkor ez a fajta csökkenés nemcsak Angliában észlelhető, egész Európában hasonló a helyzet.

[Kína július óta használ egy rejtélyes koronavírus-vakcinát]

Hogy a kevesebb halálesetnek mi az oka, egyelőre a szakemberek sem tudják. Az biztos, hogy augusztus 10–16. között jóval fiatalabbak voltak a fertőzöttek, mint áprilisban: a legtöbbjük a 15-44 éves korosztályból került ki. Az eddigi megfigyelések szerint az ő esetükben kevésbé halálos a kór, mint az idősek számára. Ugyanakkor Oke hangsúlyozza, még mindig sok az idős fertőzött, így csak ez nem magyarázza a dolgokat.

Az alacsonyabb mortalitáshoz az is hozzájárulhat, hogy a betegséget jelenleg hatékonyabban kezelik a kórházakban, mint a járvány kezdetén. Emellett Paul Tambyah, a Szingapúri Nemzeti Egyetem infektológusa szerint ahogy elkezdett terjedni a D614G mutáció, úgy csökkent az egyes országokban a halálozási ráta. Ez azonban egyelőre nem bizonyított, így a miértre jelenleg is keresik a választ a tudósok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások