A legrosszabb forgatókönyv: akár be is fejezheti az okostelefon-gyártást a Huawei

A legrosszabb forgatókönyv: akár be is fejezheti az okostelefon-gyártást a Huawei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár korábban úgy tűnt, nem rendítik meg a Huaweit az amerikai szankciók, az egyik jól ismert mobilpiaci elemző már másképp látja a helyzetet. Szerinte adott esetben akár okostelefonos üzletágát is feladhatja a kínai vállalat.

Egyelőre még derekasan állja a Huawei az Egyesült Államok felől érkező ütéseket, azonban hosszú távon akár meg is roggyanhat ezektől – állítja a TF International Securities vezető elemzője, Ming-Chi Kuo (aki elsősorban tűpontos Apple-elemzéseiről ismert).

Kuo szerint a Huawei piaci részesedésének csökkenése elkerülhetetlen, és még ez a legjobb forgatókönyv. Korábbi jelentések szerint a Huawei elveszítheti hazai piaci részesedésének 30 százalékát a helyi riválisok miatt, amennyiben nem enyhítik az amerikaiak a korlátozásokat. Kuo jóslatai összhangban vannak ezzel, és az elemző úgy véli, hogy az Apple, az Oppo, a Vivo és a Xiaomi húzhatnak hasznot a Huaweit ért bajból.

Elméletben olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy ha a Huaweinek nem sikerül jelentős könnyítésekhez jutnia, akkor a mobilgyártással ugyan nem hagy fel, de az európai piacokon jelentősen visszavesz üzleti aktivitásából. A gyártó hazai képviseletének lakossági üzletágát akkor vezető Lyon Shen ezzel kapcsolatban májusban azt mondta, Kína után az európai piac a második otthonuk, amit sosem fognak elhagyni.

A Kuo által felvázolt legrosszabb forgatókönyv viszont sokkal durvább ennél: ha a cég nem találja meg a módját annak, hogyan kerülje meg az amerikai tilalmakat vagy az amerikaiak nem enyhítenek a szankciókon, akkor a Huawei akár ki is léphet az okostelefonos piacról.

Ez persze a legszélsőségesebb eset, ugyanis a Huaweinek ott a világ legnagyobb piaca (Kína), azonban a vállalatnak a nemzetközi piacokra is szüksége van. A szankcióknak persze vannak alternatívái, így például az Android telepítésének (egyúttal a Google appok és szolgáltatások) tilalmára a Huawei saját operációs rendszerrel (HarmonyOS) futó telefonokat készít, kérdés persze ezt mennyire fogadnák el a Google Play áruházhoz szokott nemzetközi piacok. Vagy mit szólnak ahhoz, hogy egy olyan bejelentéssel kellett szembesülniük, hogy a felhasználóknál lévő androidos telefonok sem kaphatnak többé frissítést, bár a Huawei később azt üzente, továbbra is biztosítja a rendszer- és biztonsági frissítéseket azokra a telefonjaira, amelyek az amerikai szankciók (2019. május 16.) előtt kerültek forgalomba. Ezzel együtt nem véletlen, hogy a cég tisztségviselői többször is elmondták, hogy remélik, az Egyesült Államok előbb-utóbb feloldja a szankciókat.

Ide tartozik, hogy olyan amerikai cégek is vannak, amelyek nem szeretnének lemondani a Huaweijel kötött üzletről, és külön kérelmet adnának be az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumához, hogy továbbra is szállíthassanak a kínai cégnek. Ilyen vállalat például a Qualcomm vagy a MediaTek, amelyek a lapkakészlet-mizéria ügyében lépnének.

A Huaweit magyarországi képviselete cikkünk megjelenéséig nem reagált az elemző által felvázolt forgatókönyvekre. Amint válaszolnak megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások