Videó: Kipróbálták az új V-alakú repülőgép prototípusát, és nagyon jól megy

Videó: Kipróbálták az új V-alakú repülőgép prototípusát, és nagyon jól megy

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A holland mérnökök évek óta dolgoznak a Flying-V névre keresztelt repülőgép tervein, most pedig eljött az idő, hogy a valóságban is megnézzék, hogyan repül a szerkezet.

Tavaly nyáron már megismerhettük annak a különleges repülőgépnek a terveit, ami kis szerencsével a jövőben szállíthatja majd az utasokat. A holland Delfti Műszaki Egyetem (TU Delft) mérnökei egy V alakú járművet terveztek, amit a híres Gibson-gitárról, a hasonló formájú a Flying V-ről neveztek el.

A jelek szerint az elmúlt kicsivel több mint egy évben sikerült előrébb lépni, és a repülőgép már nemcsak az íróasztalon heverő papírokon létezik. Az egyetem munkatársai elkészítették ugyanis a gép kicsinyített prototípusát, egy 22,5 kilogrammos, 3 méter hosszú szerkezetet.

Miután egy németországi repülőtéren összeszerelték az alkatrészeket, az AirBus segítségével tesztelték is azt felszállás, leszállás és manőverezés közben, vagyis elvégezték a Flying V első tesztrepülését.

Ahogy az a fenti videóból is kiderül, a teszt jól sikerült. A mérnökök szerint a Flying-V jóval energiatakarékosabb, mint a hozzá hasonló kapacitású Airbus A350-900-as, nagyjából 20 százalékkal fogyaszt kevesebb üzemanyagot ugyanazon az útvonalon.

A fejlesztők most a teszt során begyűjtött adatokat elemzik, hogy ha szükséges, módosítsanak a repülőgépen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások