Kitalálták, hogyan lehet a fellobbanás után egy órán belül eloltani egy bozóttüzet

Kitalálták, hogyan lehet a fellobbanás után egy órán belül eloltani egy bozóttüzet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A veszélyes bozóttüzek egy órán belüli észlelésére és eloltására dolgoztak ki tervet Ausztráliában, ahol 2025-re épülhet ki teljesen az egyebek között drónokra, műholdakra és mesterséges intelligenciára épülő rendszer.

Az úgynevezett Fire Shield Mission tervezetét a jótékonysági Minderoo Alapítvány és az ausztrál tudományos és technológiai ügyekért felelős miniszter, Karen Andrews ismertette kedden Canberrában.

A bemutatott rendszer célja, hogy mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmazva észleljék a veszélyes bozóttüzeket, amelyek eloltásában drónok és önműködő járművek segédkeznek majd.

Az alapítvány több mint 50 partnerrel, köztük készenléti szolgálatokkal, iparági szereplőkkel, kormányokkal és a kutatói szektorral együttműködve dolgozta ki és kezdte meg a tervezet kivitelezését.

A szervezet eddig 50 millió ausztrál dollárt (11 milliárd forintot) költött a programra, amelynek további 500 millió ausztrál dollár támogatást akarnak szerezni.

A 2019–2020-as ausztrál bozóttüzek 33 ember és több mint egymilliárd nagyobb állat halálát okozták, több mint 3 ezer otthont pusztítottak el, és 17 millió hektárnyi földterületet perzseltek fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások