A WHO főigazgatója szerint erkölcstelen, ahogy a politikusok hajszolják a nyájimmunitást

A WHO főigazgatója szerint erkölcstelen, ahogy a politikusok hajszolják a nyájimmunitást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tedrosz Gebrejeszusz tisztázta a fogalmakat: a nyájimmunitás nem azt jelenti, hogy odavetjük az embereket a vírusnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz hétfőn Genfben tisztázta, mit jelent a valóságban a nyájimmunitás azzal szemben, mint amit sokan gondolnak: szerinte a koronavírus előtt még soha nem használták a nyájimmunitást járványra adott válaszként, és annak elérése pedig az emberek megvédését jelenti, nem azt, hogy engedik őket megfertőződni.

A nyájimmunitás fogalmát az oltásra értjük. Ez az az eset, amikor a lakosság már védett a vírustól, mert az oltottság elérte azt a szintet”

– mondta Geberjeszusz, aki a mostani helyzetben a nyájimmunitással való próbálkozást erkölcstelennek tartja.

A WHO becslései szerint jelenleg a világ tíz százaléka lehet immunis a koronavírusra, és kiemelték, hogy a kanyaró elleni nyájimmunitás például akkor jött össze, amikor már a lakosság 95 százaléka be van oltva ellene.

Geberjeszusz szerint ameddig nincs oltás, továbbra is csak a széles körű fellépés és a bizonyítottan hatékony eszközök bevetése, mint például a digitális technológiák alkalmazása és a mobilos applikációk fejlesztése jelenthet hatékony megoldást a járvány ellen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások