Szorongás, depresszió, álmatlanság – a Covid-19-ből felgyógyultak ötöde ilyet is tapasztal

Szorongás, depresszió, álmatlanság – a Covid-19-ből felgyógyultak ötöde ilyet is tapasztal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy kiterjedt kutatás megállapítása szerint minden ötödik koronavírussal fertőzött embernél mentális betegség alakulhat ki 90 napon belül.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a koronavírus okozta betegség, a Covid-19 túlélőinél nagyobb eséllyel alakulnak ki mentális egészségi problémák. Az eredményeink arra utalnak, hogy ez valószínű – nyilatkozta Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem tudósa. Szerinte az egészségügyi ellátásnak készen kell állni a segítségnyújtásra, különösképpen azért, mert eredményeik nagy valószínűséggel alábecsülik a pszichiátriai problémával küzdő páciensek számát.

A The Lancet Psychiatry című tudományos lapban publikált tanulmány készítői 69 millió ember egészségi adatait elemezték az Egyesült Államokban, közülük több mint 62 ezren fertőződtek meg az új koronavírussal. A pozitív koronavírustesztet követő három hónapban ötből egy gyógyult betegnél először diagnosztizáltak szorongást, depressziót vagy álmatkanságot. Ez kétszer nagyobb valószínűséget jelent, mint azonos időszakra vonatkozóan páciensek más csoportja esetében.

A tanulmány szerint a már korábban is mentális betegségekben szenvedőket 65 százalékkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták Covid-19-cel, mint az azok nélkül élőket.

Tiszta pszichológia: kiderítették, kiknek a legnehezebb elviselniük a járvány miatti bezártságot

Egy nemzetközi pszichológuscsapat globális felmérést készített, és kiderítette, milyen személyiségű embereknek a legnehezebb engedelmeskedniük a járvány alatti rendelkezéseknek.

Ennek oka valószínűleg a kifejezetten ehhez a járványhoz köthető pszichés stressz, valamint a betegség fizikai hatásainak kombinációja – vélekedett Michael Bloomfield, a University College London pszichiátere.

A szintén az intézményben dolgozó szakértő, Simon Wessely szerint annak ismerete, hogy a mentális egészségi problémákkal élők nagyobb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, egybecseng azzal, amit más, korábbi fertőző betegségek esetében megfigyeltek.

A Covid-19 hatással van a központi idegrendszerre, így közvetlenül növelheti a későbbi rendellenességek számát. A kutatás azonban megerősíti azt, hogy ennél több van a háttérben és hogy ennek kockázatát korábbi egészségügyi problémák is megnövelik – magyarázta Wessely.

Hozzászólások