Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Szemtornára" és rendszeres látásvizsgálatra buzdítja az embereket egy brit jótékonysági szervezet, hogy a járványügyi korlátozások miatt otthonmaradásra kényszerülő emberek látása ne romoljon a képernyő előtt töltött idő növekedése miatt.

A Fight for Sight nevű szervezet a 20-20-20-as szabály betartását javasolja az embereknek, vagyis hogy 20 percenként 20 másodpercig nézzenek egy 20 lábnyira (6 méter) lévő tárgyat, amikor akármilyen képernyőt néznek.

A BBC által idézett, kétezer felnőtt bevonásával készült felmérés szerint az alanyok fele több időt tölt a képernyő előtt a világjárvány kirobbanása óta és közülük 38 százalék érzi úgy, hogy romlott a látása. A szervezet megbízásából készült reprezentatív felmérés szerint minden ötödik válaszadó kisebb valószínűséggel megy el most szemvizsgálatra, mint a járvány előtt, attól tartva, hogy elkapja vagy megfertőz valakit a vírussal.

A megkérdezettek olvasási nehézségekről, fejfájásról, migrénről és gyenge éjszakai látásról számoltak be.

[A vakság gyógyításán dolgozó Roska Botondék elkészítették a mesterséges retinát]

A Fight for Sight szerint rendkívül fontos, hogy az emberek rendszeresen járjanak látásvizsgálatra. "A látásvesztéses esetek több mint fele elkerülhető a korai felismeréssel és a megelőzési módszerekkel" – húzta alá Sherine Krause, a szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a rendszeres látásvizsgálat segítheti a gyakran tünet nélküli betegségek felismerését is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.