Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A futurisztikusnak tűnő melegedőkben akár két ember is elfér, egyébként víz- és szélállóak. Az ötletgazdák szerint a kabinokkal nem a hajléktalanszállókat akarják leváltani.

Az utcákon elhelyezett, publikus alvókabinokkal akadályozná meg egy német fejlesztőcsapat, hogy a hajléktalanok megfagyjanak a téli mínuszokban. A melegedőkben kizárólag aludni lehet, egyébként pedig víz-, szélállóak és napelemmel működnek. A levegőztetésről egy kis szellőző gondoskodik – írta az Independent.

A kabinokból mindeddig két darab készült, ezek prototípusok, de a csapat szerint jóval többet is le tudnának gyártani a fából és fémből összeálló szerkezetből. Az ötletet korábban a Kasseli Egyetem is támogatta.

Az Ulmer Nest fejlesztői (így nevezik a kabinokat) hangsúlyozták, hogy a melegedőket nem a hagyományos hajléktalanszállók leváltása miatt készítenék. A munka célja a speciális igényű emberek segítése, akik bizonyos okokból – például azért, mert kisállattal együtt vannak az utcán, vagy olyan betegségben szenvednek, amely miatt – nem tudnak a szállón aludni.

Az alvókabinokból már korábban is készült egy-egy darab, de a csapat továbbfejlesztette azokat. Most azt vizsgálják, hogy a szerkezetek valóban védenek-e a fagy és a nedvesség ellen, és hogy alkalmasak-e a szabadban való alváshoz. Ha a teszt sikeres, Ulmban több ilyen alvókabin is megjelenhet az utcákon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.