A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem meglepő a CounterPoint Research egyik új kutatási eredménye, hiszen egyértelmű az összefüggés és értékesített és a felújított okostelefonok száma között.

A koronavírus-járvány számos ágazatra hatással volt, így az okostelefon-iparra is. És nem pozitív hatásról van szó: a globális okostelefon-szállítás jelentősen, 8,8 százalékkal csökkent a tavalyi évben 2019-hez képest. Az első félévben drámai volt a visszaesés, viszont a második félévben kissé fellendült az új készülékek értékesítése. A CounterPoint Research szakemberei arra is kíváncsiak voltak, vajon hogyan követi ezt le a felújított okostelefonok piaca.

©

A felújított okostelefonok olyan régebbi készülékek, amelyeket a gyártók, esetleg kereskedők átvizsgálnak, ha szükséges, akkor javítják őket, majd újracsomagolják és értékesítik. Az ilyen eszközök sorsának figyelemmel kísérése azért is fontos, mert árban tulajdonképpen az új középszintű eszközökkel versenyeznek.

Glen Cardoza vezető kutató is megerősítette, hogy az új eszközök értékesítése körülbelül 9 százalékkal esett vissza 2020-ban a világjárvány lezárásai és a kapcsolódó gazdasági visszatartó erők miatt. Ez viszont csökkentette a másodlagos piacot elérő frissítések és okostelefonok számát. A járvány miatt az okostelefon-tulajdonosok jelentős része elkerülte vagy későbbre halasztotta az új vásárlásokat. A legfontosabb másodlagos piacok Indiában és Latin-Amerikában 20, illetve 24 százalékkal csökkentek 2020 első félévében az ilyen eladások a szigorú és meghosszabbított bezárások miatt.

A felújított piaci ökoszisztéma legfontosabb országában, Kínában is jelentős volt a csökkenés, elsősorban az Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi háború miatt. Ráadásul a másodlagos piac sok viszonteladója elkerülte Kínát az ottani kormány fokozottabb ellenőrzése, a magasabb importvámok lehetősége és a pótalkatrészek emelkedő költségei miatt.

Azonban voltak pozitív jelek is: az Apple például 39 százalékról 42 százalékra növelte részesedését a másodlagos piacon. Érdekes jelenségként könyvelték el a szakemberek, hogy az 5G-s hálózatok elterjedése ellenére emelkedett a felújított 4G-s okostelefonok átlagos eladási ára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.