20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén nyugdíjba küldte a Flash technológia alapját jelentő lejátszót az Adobe. Ez a többségnél csupán apró kellemetlenséget okozott, egy kínai városban viszont totális felfordulást.

Mintegy 20 órányi forgalomkieséshez vezetett a az évtizedeken át rengeteg webes alkalmazást és más program működését meghatározó Flash technológia leállítása a kínai kikötőváros, Talien (Dalian) vasúti hálózatán – írta a Jalopnik. A problémát az okozta, hogy a közlekedést irányító rendszer a Flashre építkezett, csakhogy a platformot december végével nyugdíjazta az Adobe. Így azok a Flash programok, például játékok, böngészős appok, amelyek korábban – nagyrészt – hibamentesen futottak, ma már egyáltalán nem működnek.

Erre a sorsra jutott a kínai város vasútrendszere is.

A technológia kiesésével a társaság nem tudta menedzselni az érkező és induló szerelvényeket, amely végül több órán át tartó felforduláshoz vezetett. A Jalopnik helyi beszámolókra alapozó híre szerint sokan emiatt késtek el a munkahelyükről, ugyanis hiába várták a vonatot, az nem jött. Az eset súlyosságát mutatja, hogy Dalian városában kimondottan forgalmas vasútvonalakat találni, azokat pedig nem csak a személyszállítás miatt tartják fenn.

A jelenség azért is érthetetlen, mert a Flash technológia búcsújára a hátteret biztosító Adobe is hosszabb ideje készült. A társaságnak tehát tudnia kellett róla, hogy a gyártó által kínált megoldás előbb-utóbb leáll, de a cég egyáltalán nem törődött ezzel. A vasúti irányítórendszer mindvégig ezen a platformon működött, és a cserére csak azután került sor, hogy beütött a baj.

A Flash technológia eltűnése a számítógéppel rendelkezőknek is okozhat némi kellemetlenséget. Főleg, ha a jól ismert lejátszóprogramot nem távolítják el a rendszerből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.