Az amerikai hadsereg tényleg megépíti az igazi halálsugarat

Az amerikai hadsereg tényleg megépíti az igazi halálsugarat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden korábbinál erősebb lézerfegyverre vágyik a Pentagon, és azt sem bánják, ha egy külsős cég építi azt meg.

Az Egyesült Államok hadserege minden idők legpusztítóbb lézerfegyverét kívánja megépítettni egy, az ilyen fejlesztésekhez jól értő partner segítségével – számolt be róla a Popular Mechanics.

A felhívás, amely a Pentagon oldalán jelent meg, egy úgynevezett utrarövid (femtoszekundumos) impulzuslézerről (Ultrashort Pulsed Laser, USPL) szól, amely a meglévő lézerfegyvereknél mintegy háromszor erősebb berendezést jelent. A technikát a különféle katonai eszközök távoli tönkretételére használnák, azáltal, hogy a lézer nyalábja – nagyon rövid idő alatt – javíthatatlan kárt okozna a fejlesztések belső szerkezetében.

Az amerikai hadsereg évek óta kísérletezik a lézer harcászati oldalával, ám ezek a fejlesztések jóval kisebb energiával dolgoznak. A Pentagon által vágyott technika főleg abban különbözik majd ezektől, hogy elméletben 1 terawattos (1 billió wattos) impulzust lesz képes kibocsátani. Összehasonlításképp: a mai lézerfegyverek legtöbbje pár száz kilowattal dolgozik.

Az amerikai hadsereg korábban sikerrel tesztelte egy másik, már késznek mondható lézerfegyverét: a USS Portland hadihajón elhelyezett megoldás egy repülőt is leszed.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.