Különleges Lego-készlet érkezik: 2354 darabban a NASA Discovery űrsiklója és a Hubble-űrtávcső

Különleges Lego-készlet érkezik: 2354 darabban a NASA Discovery űrsiklója és a Hubble-űrtávcső

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hubble-teleszkóp, illetve az azt űrbe juttató Discovery űrsikló előtt tiszteleg a Lego egy új szettel, amely nem csak tematikája, hanem kivitelezése miatt is sokak kedvence lehet.

A NASA 1990. április 24-én indította útjára a Hubble űrtávcsövet, amely felvételeivel a mai napig szolgálja a tudományt. A szerkezetet az STS-31 kódnévvel ellátott küldetés során állították Föld körüli pályára, ami a Discovery űrrepülőgép számára is fontos esemény volt: ez volt a szerkezet tizedik repülése.

A Lego most ezt a jeles alkalmat ünnepli meg, a Space.com szerint egy különleges készlettel: ez lesz a NASA Discovery űrsiklója, melyet április 1-jén kezdenek majd el árulni, a magyar webshop szerint 66 ezer forintért.

©

A 2354 darabos készletben benne van az űrsikló – működő futóművel, a rakományt tartalmazó nyitható ajtóval – és a Hubble űrteleszkóp is. Az összerakott Discovery 22x32x56 centiméteres lesz. A szetthez tartozik két állvány is, amelyekre az űrsikló, illetve a távcső helyezhető.

©
©
©
©
©

A készletről nem csak fotókat, videót is közölt a Lego.

A Hubble-teleszkópon az elmúlt 31 év során összesen öt nagy javítást végeztek el. 1993 decemberében és 1997 februárjában a képek készítéséhez szükséges elemeket cserélték ki rajta, 1999 decemberében a giroszkópok és a központi számítógép cseréje következett, 2002 februárjában új hűtőberendezést kapott, 2009 májusában pedig nemcsak új egységeket, de új akkumulátorokat is kapott. Ezeknek a javításoknak köszönhetően még a mai napig is kiválóan végzi a dolgát.

Elnézett 1500 fényévre a Hubble űrtávcső, 2020 talán legszebb fényképét hozta össze

A Hubble űrteleszkóp és a Spitzer űrtávcső ugyanarra a pontra fókuszált: az Orion-ködre, hogy aztán a két szerkezet adatait összekombinálva megszülethessen 2020 egyik utolsó űrfelvétele.

A tervek szerint a Hubble 2030-2040-ig folytatja majd küldetését. Az utódja, a James Webb űrtávcső 2021. október 31-én indulhat útnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.