Fotó: A világűrből is látszik a dugó, amit a beszorult teherhajó okozott a Szuezi-csatornánál

Fotó: A világűrből is látszik a dugó, amit a beszorult teherhajó okozott a Szuezi-csatornánál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Űrügynökség műholdja, a Sentinel-1 készített egy felvételt március 25-én arról, hány hajó rostokol a Szuezi-csatorna bejáratánál.

Kedd óta torlaszolja el a Szuezi-csatornát az a teherhajó, amelyik keresztbe fordult az átkelés közben. A világ egyik legnagyobb ilyen tengeri járműve, az Evergreen "kiszabadítása" még hosszú időbe telhet, ez pedig komoly torlódást okozott a csatorna bejáratánál.

Hogy mekkorát, arról az Euróapi Űrügynökség közölt egy műholdfelvételt. A Copernicus projekt műholdja, a Sentinel-1 március 25-én készített képet, amikor a 400 méter hosszú Evergreen már keresztbe fordulva állt a csatornában. Ez látható a jobboldali felvételen, míg a baloldali képet négy nappal korábban, március 21-én készítette az egység. Előbbin jól látszik, hogy a hajók 2-3 kilométerenként követik egymást.

©

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel és Ázsiával összekötő, 1869-ben elkészült 120 mérföld hosszú csatornán naponta mintegy 50 hajó halad át, amikor zavartalan a forgalom. Ehhez képest viszont a jobb oldalon látható képen is jól látni, hogy a csatorna bejáratánál milyen sok hajó torlódott fel. Ezek apró fényes pontként ragyognak a vízen.

A szakemberek folyamatosan dolgoznak a 200 ezer tonnás jármű kiszabadításán, ám egyelőre nem tudni, mikorra lesz újra járható a csatorna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.