szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak új alakot vesz fel a kínai kutatók érdekes tésztafajtája, állítólag hamarabb el is készül, mint a hagyományos száraztészta. Számítógépes modellezés segítségével alkották meg, és jóval több értelme van, mint elsőre tűnhet.

Három egyetem, a Csencsiangi Egyetem, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem és a New York-i Syracuse Egyetem tudósai számítógépes modellezés segítéségével olyan száraztésztát alkottak, ami főzés közben Transformerként viselkedik: új alakzatot képes felvenni.

A Science Alert híre szerint kutatók azért fogtak bele a munkába, mert a most kapható tészták csomagolása, illetve az abból eredő helykihasználás gyakran nem túl praktikus. Ezzel szemben a pöndörödő tészták, mivel a főzés előtt teljesen laposak, kisebb helyen, szorosabban is elhelyezhetők. És a termék esetében legalább 60 százalékkal kevesebb csomagolóanyagra van szükség.

A szám tésztafajta – amelyről állítják, ízre semmiben nem különbözik a hagyományos társaitól – a rajta lévő apró barázdák, vagyis a kialakítás miatt képes meggörbülni. A tésztát 7-12 perc alatt lehet készre főzni, tehát hamarabb is fogyasztható, mint átlagos társai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI / hvg.hu Tech

Fotók: ez a tésztahíd 561 kilót is gond nélkül elbír

Alireza Nazari, a törökországi Atatürk Egyetem Tat Makaron nevű csapata nyerte meg a csütörtöki Reccs Tésztahídépítő-világbajnokság tartó kategóriáját Budapesten. Hídjuk 561,4 kilogrammos terhelésnél roppant össze. Mutatjuk a többi versenyző munkáját is.