szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit Oxfordi Egyetem kutatói kilenc éven át követték nyomon az Egyesült Királyságban élő 110 497 ember egészségügyi adatait, és arra jutottak: amennyire csak lehet, kerülni kell az úgynevezett szabad cukrok fogyasztását.

Összefüggést találtak a brit Oxfordi Egyetem kutatói a szívbetegségek kialakulásának kockázata, valamint az úgynevezett szabad cukrok elfogyasztása között – számolt be róla az Interesting Engineering. Az erről szóló tanulmány a BMC Medicine-ben jelent meg.

Szabad cukroknak azokat az édesítőszereket nevezzük, amelyeket az ételekhez és italokhoz adunk hozzá – vagyis azok alapvetően nem tartalmazzák azt –, illetve természetes módon fordulnak elő a mézben vagy a gyümölcslevekben. Utóbbi esetében például akkor szabadul fel, amikor a gyümölcsből gyümölcslé lesz – ekkor szűnik meg azok rosttartalma is.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak célja az volt, hogy felmérjék az elfogyasztott szénhidrátok típusai és forrásai, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága közötti kapcsolatot. Az eredmények azt mutatják, hogy a globális cukorfogyasztásra vonatkozó előírásokat a napi kalóriabevitel 5 százalékára kellene csökkenteni.

A kutatást összesen 110 497, az Egyesült Királyságban élő személy adatai alapján végezték el. A kilenc éven át tartó vizsgálat arra jutott, hogy

  • szívbetegség és stroke együtt 4188,
  • szívbetegség 3138,
  • szélütés pedig 1124

embernél fordult elő.

9-36 százalékkal édesebbek az ételeink, italaink - és ebből baj lehet

Édesebbé vált az életünk, pontosabban ételeink és italaink változtak cukrosabbá az elmúlt évtizedben, és ez komoly egészségügyi problémákhoz vezethet - állapították meg az ausztrál Deakin Egyetem kutatói.

A csapat arra a következtetésre jutott, hogy a teljes szénhidrátbevitelnek nincs közvetlen kapcsolata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Az adatokat tovább vizsgálva ugyanakkor azt találták, hogy cukros italokból, gyümölcslevekből és édességekből származó magasabb cukorbevitel a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével jár együtt.

Az eredmények megdöbbentőek: minden ötszázaléknyi pluszbevitel (a napi ajánláson túl) a szabad cukrokból hét százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét. Ezenkívül a csapat azt találta, hogy a szívbetegségek előfordulása hat százalékkal, míg a stroke kialakulásának kockázata tíz százalékkal növekedett.

A további kutatások azt is kimutatták, hogy a napi ajánlott mennyiségen felüli plusz 5 gramm rost elfogyasztása négy százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ez az eredmény azonban nem szignifikáns, ha a testtömeg-indexet (BMI) is figyelembe vesszük.

A kutatók azt javasolják, hogy a szabad cukrokat helyettesítsük például gyümölcs- és zöldségevéssel. Ekkor a rost bevitele is jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!