Csányi lelépett a mohácsi vágóhídból

Csányi lelépett a mohácsi vágóhídból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csányi Sándor, illetve a cécsoportjához tartozó Pick kiszállt az épülő mohácsi vágóhídból. Így már csak a volt Wallis-vezér, Nagy György a cég egyedüli tulajdonosa és vezető tisztségviselője. Csányiék szerint így minden sokkal egyszerűbb lesz.

A Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában lévő Pick elhagyja a Mohácson évi egymillió sertés levágására és feldolgozására képes vágóhidat építő MCS Vágóhíd Zrt.-t – írja a Napi.hu. Ez a cég a beruházója a Mohácsra tervezett, 15 milliárd forintos költséggel 2016-ra megépülő, évi egymillió sertés vágására képes vágóhídnak. A beruházás a tervezés és engedélyeztetés fázisában van – válaszolták a HVG érdeklődésére korábban a Bonafarmnál. A Bonafarm szerint ezzel egyszerűbb lesz a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötése, illetve gyorsabb az építkezés.

A társaságot még kft.-ként Nagy György egykori Wallis-vezérrel közösen 2013. március 12-én alapították, egy hónappal később jegyezték be, majd tavaly augusztusban döntöttek a zátrkörű részvénytársasággá alakulásról, amit november 12-én jegyeztek be. A társasági forma változását követően a Napi.hu szerint 5 nappal a Pick kilépett a tulajdonosok közül, így az akkor már zrt.-t a volt Wallis-főnök HO-ME 2000 Kft. nevű cégén keresztül egyedül birtokolja. A társaságiforma-váltást azzal magyarázták, hogy a tapasztalatok szerint a hitelt nyújtó bankok fedezetként a részvényeket preferálják. A kormány – amely a sertésállomány megduplázását tűzte ki célul az évtized végéig – a beruházást ia múlt nyáron kiemelt jelentőségűnek minősítette, majd 1,46 milliárd forint támogatás nyújtásáról döntött.

Az 1,5 milliárd forintos alaptőkéjű MCS-t tavaly év végén 75,1 százalékban Nagy György vagyonkezelő cége, a Ho-me 2000 Kft. birtokolta, 24,9 százalék volt a Csányi-féle Bonafarm-csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt.-é. Az évi egymillió sertés levágására képes, mohácsi vágóhíd létrehozására és működtetésére alapított MCS Vágóhíd Kft. tavaly novemberben zrt.-vé alakult, öt nappal később az egyik tulajdonos Pick Szeged Zrt. kivált a társaságból, amelynek tőkéjét azt követően 1,5 milliárdról 2,5 milliárd forintra emelték – derül ki a Céginfo.hu adataiból. "A Bonafarm-csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. értékesítette az MCS Vágóhíd Zrt.-ben meglévő 24,9 százalékos részesedését, melyet a többségi tulajdonos Ho-Me Vagyonkezelő 2000 Kft. vásárolt meg, ezáltal kizárólagos tulajdonosává vált a mohácsi sertésvágóhíd megépítését tervező vállalkozásnak" – közölte a Napi.hu érdeklődésére Éder Tamás, a Bonafarm vállalati kapcsolatok és pr-igazgatója.

"Az adásvétel azért volt lehetséges, mert mára megszületett a részletes, kötelező érvényű megállapodás a Bonafarm-csoport tagjai és az MCS Vágóhíd Zrt. között a hosszú távú operatív együttműködésre. Ez – az eredeti elképzeléseknek megfelelően – lehetővé teszi a Pick Szeged Zrt. számára az MCS Zrt.-ben való részesedésének megszüntetését, ami pedig jelentősen egyszerűsíti a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötését és lehetővé teszi az építkezés gyorsítását – indokolta a változásokat Éder Tamás, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatok és pr igazgatója.

További részleteket itt lehet olvasni.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!