szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

Az Együtt terjeszti be a javaslatot, vagyis elvi lehetőségről lesz szó.

A kis- és közepes vállalkozások életét könnyíteni szándékozó csomagot készített az Együtt, amelyet a jövő héten törvénymódosítók és a NAV-nak írt ajánlás formájában nyújtanak majd be – jelentette be Pápa Levente alelnök.

A csomag egyik fontos eleme gyakorlatilag megszüntetné az áfás számlákkal való jelenlegi bajlódást. A párt szerint olyan elektronikus háttérrendszert kellene fejleszteni, amely lehetővé teszi, hogy a céges bankkártyával való fizetés után az áfás számlát a NAV és a vevő cége is elektronikusan, automatikusan megkapja. Ezzel gyakorlatilag azonnal elkönyvelődne a számla, és ezentúl nem kellene az üzletek pénztárainál a kitöltéssel bajlódni.

©

A javaslat hangsúlyozza, hogy az ötlet megvalósíthatóságához fejlesztések kellenek, és csak fokozatosan lehetne bevezetni, a kisebb összegű vásárlások esetében pedig a párt javaslata szerint az áfás számla kötelezettségét egyenesen el kellene törölni. A cégek a bevételük legfeljebb 5 százalékáig a nyugtával is igazolhatnák a költéseiket – áll az anyagban.

Egyéb költési plafont is beállítanának, például az 5 százalékos szabály mellett alkalmazottanként is lenne egy maximális összeg, amelyig a nyugta bemutatása elegendő lenne.

Emellett a csomag több más elemet is tartalmaz, például:

  • adminisztrációs plafont írna elő, vagyis az állam csak akkor vethetne ki a vállalkozókra újabb papírmunkát, ha az arra fordított időt más intézkedésekkel megspórolja nekik (a bevezetés előtt hatástanulmányt kellene ennek várható teljesüléséről végezni)
  • az online pénztárgépek éves felülvizsgálati díját a vállalkozók helyett a NAV-ra terhelné
  • a bizalomra helyeznék a hangsúlyt, nem abból indulnának ki, hogy a vállalkozó biztosan adót fog csalni, hanem abból, hogy vállalkozni fog, és ha csak kisebb szabálysértésbe fut bele, akkor először (pénzügyi következmények nélküli) sárga lappal figyelmeztetnék, az ezek után is szabályt szegőket viszont komolyan büntetnék
  • kötelezően előírnák, hogy a hivatali dokumentumoknak közérthetőnek kell lenniük, ennek teljesülését tesztelnék
  • megszüntetnék a többszörös adatbekéréseket.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kazanyi iskolai támadás: egy 19 éves fiatal végzett 8 emberrel

Kazanyi iskolai támadás: egy 19 éves fiatal végzett 8 emberrel

Három embert elfogtak a TEK-esek a meggyilkolt Katzenbach Imre ügyében

Három embert elfogtak a TEK-esek a meggyilkolt Katzenbach Imre ügyében

Alaptalanul gyanúsítgatott a vasárnap.hu egy örökbefogadó meleg párt

Alaptalanul gyanúsítgatott a vasárnap.hu egy örökbefogadó meleg párt