Védjeggyel harcolnának az albán pékek ellen
Védjegyrendszer bevezetésén dolgozik a pékszövetség. A magyar pékség megnevezést a kiváló minőségű terméket gyártó hazai cégek használhatnák, hogy irányt mutassanak és áttereljék a vásárlókat a gyakran feketén dolgoztató, nem megfelelő alapanyagokat használó albán pékektől.
A magyar pékség megnevezéssel védené a magyar kenyeret és a szakma érdekeit a Magyar Pékszövetség. A kezdeményezés nem titkolt célja, a külföldi, többségében albán vállalkozók kezében lévő pékségek versenyelőnyét szeretnék letörni – mondta Septe József, a szövetség elnöke a Magyar Időknek. Ha védjeggyel ellátott boltot választ valaki, akkor biztos lehet abban, hogy az ott található termékek magyar alapanyagokból, magyar munkaerőnek köszönhetően, legális és ellenőrzött körülmények között készültek – írja a lapra hivatkozva a Napi.hu.
MN: Albán pékségekre csaphatott le a NAV
A Magyar Nemzet névtelen forrásai azt sejtik, a Magyarországon nagyon sikeres albán pékségláncra csapott le a NAV a közelmúltban.
A pékek ugyanis azt tapasztalják, hogy az albánok nem példa nélküli, hogy nem legális körülmények között, feketén foglalkoztatott munkások sütik a kenyeret, az alapanyagok és a felhasznált adalékok pedig nem minden esetben felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Septe József hozzátette: „bár a külföldiek közt tényleg magasabb a szabálytalan működés aránya, a hazai pékségek között is vannak olyan cégek, amelyek nem tartják be a játékszabályokat”.
Kifakadt a pékség tulaja: nincs kenyér, mert nincs, aki megsüsse
Facebook-posztban kért elnézést egy budapesti pékség tulajdonosa a vevőktől, akik nem jutnak kenyérhez, de mint mondja, egyszerűen nem találnak munkaerőt, aki többet süssön, de még olyat se, aki a pultba álljon vagy kiszállítsa az árut.
Fújnak az albán pékségekre a magyar pékségek
A magyar sütödék problémának tartják az albán pékségek jelenlétét, bár egyesek szerint csupán konkurenciaharcról van szó - írja a Magyar Nemzet.